Czerwona papryka faszerowana mięsem z indyka |
Jeden z pomysłów na lekki, letni obiad. Pyszna czerwona papryka faszerowana mięsem z indyka i ryżem. Faszerowane warzywa są nie tylko smaczne, zdrowe, ale także łatwe i szybkie do przygotowania. Pieką się same w piecu, dlatego bardzo je lubię i często przygotowuję. Dla mnie to taki zamiennik gołąbków, których zrobienie zajmuje jednak sporo czasu. Na blogu znajdziecie kilka fajnych faszerowanych przepisów np.: na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, pieczarki faszerowane ze szpinakiem, oraz pomidory faszerowane kasza jaglana i bobem. Wyjątkowego smaku i aromatu nadaje farszowi estragon, który ostatnio bardzo mnie zachwycił. Estragon jest intensywny, dlatego należy uważać z jego dozowaniem i unikać bardzo długiego gotowania, aby nie wydobyć jego gorzkiego smaku.
Jak przygotować paprykę faszerowaną mięsem z indyka i ryżem?
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 100 g ryżu
- ½ cebuli
- biała część pora
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 2 pomidory
- ½ czerwonej papryki
- 50 g tartego Parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słonecznej soli
- sól
Do faszerowania:
- ok. 6 czerwonych papryk
Czerwona papryka faszerowana mięsem z indyka |
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu –
ostudzić
Cebulę, pora i paprykę pokroić w kostkę.
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory obrać ze skórki,
wypestkować i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła
klarowanego, wrzucić posiekana cebulę i pora – zeszklić. Dodać starta marchew,
paprykę i pomidory – wszystkie warzywa podsmażać przez około 5 minut aby
zmiękły, odstawić na bok aby ostygły.
Do mielonego mięsa z indyka dodać przestudzony
ryż i warzywa oraz starty parmezan. Farsz wymieszać, doprawiając do smaku
estragonem, pieprzem i słoneczna solą. Jeśli
chcecie sprawdzić czy farsz jest odpowiednio doprawiony, najlepiej usmażyć mały
kawałek na patelni – to niezawodny sposób.
Czerwona paprykę umyć, odciąć górną
cześć tę z ogonkiem i usunąć pestki. Paprykę lekko osolić po czym napełnić
mięsnym farszem i przykryć odciętymi „kapeluszami”. Ułożyć je w naczyniu
żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę zapiekać w
piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 – 60 minut w zależności od wielkości
papryk.
Smacznego:- )
Czerwona papryka faszerowana mięsem z indyka |
Czerwona papryka faszerowana mięsem z indyka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz