Sałatka ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami |
Z wielkim żalem żegnam sezon szparagowy. Jest ich co raz mniej i wiem, że będę za nimi tęskniła cały rok. Wszystkim miłośnikom tych pysznych warzyw proponuję bardzo bogatą i sytą sałatkę ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami. Taka sałatka zaspokoi nawet największy głód i to w kilka chwil. Zamiast sardynek możecie użyć każdej innej ulubionej przez Was ryby. Może to być tuńczyk, albo świeżo wędzona ryba. W każdym przypadku sałatka będzie smakowała pysznie. Jeśli lubicie sałatki ze szparagami zerknijcie także na przepis na sałatkę z młodymiziemniakami, szparagami i jajkiem lub moje ulubione szparagi z patelni z sezamem.
Jak przygotować sałatkę z zielonymi szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami?
Składniki:
- 250 g zielonych szparagów
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól
- pieprz
- 250 g oskrobanych młodych ziemniaków
- garść świeżego posiekanego szczypiorku
- 2 plastry sera feta
- puszka sardynek w oleju lub w sosie własnym
Grzanki:
- 2 – 3 skibki chleba żytniego lub innego razowego
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gładkiej musztardy
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta cukru
Sałatka ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami |
Młode ziemniaki oskrobać lub cienko
obrać i ugotować.
Szparagi umyć, oczyścić, odłamać
zdrewniałe końcówki. Zielone szparagi pociąć na mniejsze około 5 cm kawałki.
Wrzucić na rozgrzana patelnię z łyżeczką masła klarowanego. Lekko posolić i
popieprzyć. Smażyć około 5 – 8 minut,
tak aby szparagi zmiękły, ale pozostały pięknie zielone i chrupkie - schłodzić.
Żytni chleb pokroić w 1 cm kotkę, wrzucić
na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczką masła klarowanego i rumienić, często mieszając.
Gotowe grzanki ostudzić.
Przygotować sos mieszając oliwę, sok z
cytryny, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą,
pieprzem i szczyptą cukru.
Na talerzu ułożyć młode ziemniaki,
zielone szparagi, sardynki odsączone z oleju, pokruszony na mniejsze kawałki ser
feta oraz grzanki. Całość posypać sporą ilością posiekanego szczypiorku, a przed podaniem
polać sosem musztardowo-czosnkowym.
Smacznego :- )
Sałatka ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami |
Sałatka ze szparagami, sardynkami i chrupiącymi grzankami |
Też już żegnam sezon szparagowy...A sałatka wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Może jeszcze uda Ci się zrobić taką sałatkę w tym sezonie :)
UsuńOjejku, ale cudo! :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :)
UsuńWygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńOstatnio miałem ochotę na sardynki, a tu proszę taki fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń