7 lipca 2016

Czerwona papryka faszerowana mięsem z indyka

Papryka faszerowana indykiem, ryżem i warzywami zapiekana w piekarniku
Czerwona papryka faszerowana mięsem z indyka
Jeden z pomysłów na lekki, letni obiad. Pyszna czerwona papryka faszerowana mięsem z indyka i ryżem. Faszerowane warzywa są nie tylko smaczne, zdrowe, ale także łatwe i szybkie do przygotowania. Pieką się same w piecu, dlatego bardzo je lubię i często przygotowuję. Dla mnie to taki zamiennik gołąbków, których zrobienie zajmuje jednak sporo czasu. Na blogu znajdziecie kilka fajnych faszerowanych przepisów np.:  na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, pieczarki faszerowane ze szpinakiem, oraz pomidory faszerowane kasza jaglana i bobem. Wyjątkowego smaku i aromatu nadaje farszowi estragon, który ostatnio bardzo mnie zachwycił. Estragon jest intensywny, dlatego należy uważać z jego dozowaniem i unikać bardzo długiego gotowania, aby nie wydobyć jego gorzkiego smaku.

Jak przygotować paprykę faszerowaną mięsem z indyka i ryżem?

Składniki:
  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g ryżu
  • ½ cebuli
  • biała część pora
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 2 pomidory
  • ½ czerwonej papryki
  • 50 g tartego Parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słonecznej soli
  • sól
Do faszerowania:
  • ok. 6  czerwonych papryk
Papryka faszerowana indykiem, ryżem i warzywami zapiekana w piekarniku
Czerwona papryka faszerowana mięsem z indyka

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu – ostudzić

Cebulę, pora i paprykę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory obrać ze skórki, wypestkować i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić posiekana cebulę i pora – zeszklić. Dodać starta marchew, paprykę i pomidory – wszystkie warzywa podsmażać przez około 5 minut aby zmiękły, odstawić na bok aby ostygły.

Do mielonego mięsa z indyka dodać przestudzony ryż i warzywa oraz starty parmezan. Farsz wymieszać, doprawiając do smaku estragonem, pieprzem i słoneczna solą.  Jeśli chcecie sprawdzić czy farsz jest odpowiednio doprawiony, najlepiej usmażyć mały kawałek na patelni – to niezawodny sposób.

Czerwona paprykę umyć, odciąć górną cześć tę z ogonkiem i usunąć pestki. Paprykę lekko osolić po czym napełnić mięsnym farszem i przykryć odciętymi „kapeluszami”. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 – 60 minut w zależności od wielkości papryk.


Smacznego:- )

Papryka faszerowana indykiem, ryżem i warzywami zapiekana w piekarniku
Czerwona papryka faszerowana mięsem z indyka

Papryka faszerowana indykiem, ryżem i warzywami zapiekana w piekarniku
Czerwona papryka faszerowana mięsem z indyka

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz