Ostatnio mam straszna ochotę na ryż. Mogłabym jeść go codziennie i to w każdej postaci biały, brązowy, czerwony albo czarny. Dodaję go do sałatek, robię gołąbki, albo serwuje z warzywami. Powinnam chyba dowiedzieć się czego w takim razie brakuje mojemu organizmowi :) Dziś więc przepis na kremowe risotto z fasolką szparagowa i kurczakiem – pyszności. Zrobienie wyśmienitego risotto wcale nie jest trudne trzeba tylko poświęcić mu czas i pamiętać o kilku zasadach. Do risotta najlepiej użyć włoskiego ryżu o zaokrąglonych ziarenkach (arborio, ialone, carnaroli), który po ugotowaniu jest puszysty i wilgotny. Poza tym należy użyć najlepszych możliwych składników: konieczny jest domowy bulion (kostka rosołowa to zabójstwo), dobry parmezan i oczywiście prawdziwe masło.
Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem |
Jak zrobić risotto z fasolką szparagową i kurczakiem?
Składniki:
- 150 g ryżu arborio (lub vialone, carnaroli)
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 (pojedyncza) pierś kurczaka
- 1 średnia biała cebula
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- ok. 600 - 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka masła
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- parmezan do dekoracji gotowego risotta
Pierś kurczaka umyć, usunąć tłuszcz i błony,
pokroić o 1 cm kostkę. Mięso posolić i oprószyć pieprzem, odstawić na 15 minut
do lodówki.
Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki
i pokroić na 3 – 4 cm kawałki.
Cebulę posiekać w kostkę. Parmezan
zetrzeć na wiórki.
Cebulę zeszklić na patelni na łyżce
masła klarowanego. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, smażyć aż płyn
odparuje, a mięso się zetnie (zrobi się białe).
Wsypać ryż, chwilę smażyć aż nasiąknie
tłuszczem i zrobi się lekko szklisty. Dodać białe wino, wymieszać, poczekać aż
ryż wchłonie cały płyn. Wrzucić fasolkę szparagową, wymieszać. Proporcjami (po ok.
100 ml) dodawać bulion i często mieszając. Gotować ok. 20 minut na małym ogniu,
uzupełniając płyn zawsze, kiedy zostanie wchłonięty przez ryż. Kiedy ryż będzie
już miękki, ale nierozgotowany, patelnię zdjąć z ognia, dodać parmezan oraz
pozostałe masło - wymieszać. Risotto doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem risotto posypać porcją
parmezanu.
Smacznego:-
)
Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem |
Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem |
Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem |
To danie to poezja! :)
OdpowiedzUsuń