Makowiec Babci Basi |
Mam teściową Basię, która zdradziła mi swój przepis na pysznego makowca. Drożdżowe, lekkie i puszyste, maślane ciasto z masą makową. Wierzch posypany chrupiącą kruszonką - czy czegoś więcej potrzeba, aby Święta były wspaniałe? Przepis nie jest trudny, ale pracochłonny, warto jednak poświęcić trochę czasu na przygotowanie tego wyjątkowego makowca:- )
Składniki:
· 60
dkg mąki
· 20
dkg cukru
· 15
dkg masła
· 2
duże jaja
· 2
żółtka
· 1
szklanka mleka
· cukier
waniliowy
· szczypta
soli
· 60 g drożdży
Dodatkowo na masę makową:
· 1
duża puszka masy makowej
· 1
szklanka mielonych orzechów włoskich
· 3
łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
· 1
jajko
· 1
– 2 łyżki miodu
Kruszonka:
· 20
dkg mąki
· 10
dkg cukru
· 10
dkg masła
· cukier
waniliowy
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżkę cukru
i mąkę w takiej ilości aby powstało dość gęsta masa. Pozostawić do wyrośnięcia
w ciepłym miejscu.
Wszystkie składniki do masy makowej wymieszać razem i
odstawić.
Cukier ubić z jajami do momentu rozpuszczenia się cukru.
Masło rozpuścić. Dodać wyrośnięte drożdże , resztę mąki, sól, resztę cukru oraz
cukier waniliowy i roztopione masło. Zagniatać (ubijać) drewniana łyżką do
momentu powstania pęcherzyków powietrza. Ciasto powinno być dość gęste, więc
ewentualnie dodać trochę mąki.
Ciasto przykryć lnianym ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia
w ciepłym miejscu (ciasto powinno zwiększyć swoja objętość 2 razy).
Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
podzielić na dwie części. Kolejno rozwałkować obie porcje ciasta na szerokość
keksówki, rozsmarować masę makową pozostawiając 1 cm margines. Ciasto
zrolować, przełożyć do formy szwem do dołu.
Ciasta pozostawić jakieś 30 minut aby jeszcze raz wyrosło.
Piekarnik rozgrzać do 160ºC.
Z mąki, cukrów i
masła zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasta.
Piec 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego:- )
Makowiec Babci Basi |
Makowiec Babci Basi |
Makowiec Babci Basi |
Normalnie mamuśka to pyszne makocze piecze :)
OdpowiedzUsuńPycha
Wygląda przepysznie, choć u mnie w nieco większej formie będzie musiał być :)
OdpowiedzUsuń