19 października 2016

Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą kiełbasą

Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą  kiełbasą
Choć bardzo lubię gotować i spędzać czas w kuchni, to uwielbiam dania, które robią się praktycznie  same. Mam wtedy więcej czasu dla rodziny (albo na fotografowanie i pisanie postów ;)). Dlatego często przygotowuję obiady w piekarniku, pozwalając aby temperatura zrobiła za mnie całą robotę :- ) Dziś inspirując się hasłem „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” podzielę się z Wami przepisem na danie, z ulubionym przez Juniora makaronem spaghetti. Przygotowanie takiego obiadu nie jest pracochłonne, jednak trzeba pamiętać, że zapiekane pomidory z białą kiełbasą muszą spędzić trochę czasu w piekarniku. Ponieważ mam zaufanego rzeźnika, który sprzedaje wyroby z małej masarni, ze sprawdzonego źródła, do przepisu użyłam nieparzonej białej kiełbasy. Podzieliłam ja na małe części, takie klopsiki i zapiekłam z pomidorami. Do tego makaron ugotowany tuż przed podaniem i mamy gotowy obiad, który zachwyci niejednego głodomora.

Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą  kiełbasą

Jak przygotować makaron z pomidorami zapiekanymi z białą kiełbasą?

 Składniki:
  • 350 g makaronu Lubella Spaghetti No 4
  • 4 szt. białej kiełbasy nieparzonej (surowej)
  • 1 kg pomidorów Lima (lub innych  mięsistych)
  • 1 czerwona cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ pęczka tymianku
  • ½   szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 – 2  łyżeczki miodu
  • sól
  • domowy pieprz ziołowy (TUTAJ przepis)

Do podania:
  • twardy ser z mleka owczego (Pecorino Romano)
  • tymianek

Pomidory obrać ze skóry (naciąć, zalać wrzątkiem i po chwili przelać zimną wodą) i usunąć twarde części. Pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek na plasterki. Surową białą kiełbasę delikatnie obrać z flaka.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować łyżką masła, wsypać pomidory, cebulę czosnek. Z białej nieparzonej kiełbasy odrywać małe kęski (klopsiki) i układać na warzywach. Wierzch obsypać listkami świeżego tymianku, oprószyć solą  i pieprzem. Całość podlać czerwonym wytrawnym winem i włożyć do piekarnika na około 30 minut. Pomidory powinny być miękkie a kiełbasa lekko zarumieniona.

Zapiekankę wyjąć z piekarnika, pomidory rozdusić widelcem, a całość wymieszać z koncentratem pomidorowym, miodem . Jeśli to konieczne doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe i włożyć do piekarnika na kolejne 15 – 20 minut, aż pomidorki pękną.

15 minut przed końcem zapiekania,  ugotować makaron spaghetti al dente - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do zapieczonych pomidorów dodać świeżo ugotowany makaron – wymieszać.

Podawać z wiórkami twardego sera owczego i listkami tymianku.

Smacznego:- )

Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą  kiełbasą
Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą  kiełbasą
Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą  kiełbasą

Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą  kiełbasą


                              


Przepis bierze udział w akcji:

1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!


3 komentarze :