Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą kiełbasą |
Choć bardzo lubię gotować i spędzać czas w kuchni, to uwielbiam dania, które robią się praktycznie same. Mam wtedy więcej czasu dla rodziny (albo na fotografowanie i pisanie postów ;)). Dlatego często przygotowuję obiady w piekarniku, pozwalając aby temperatura zrobiła za mnie całą robotę :- ) Dziś inspirując się hasłem „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!” podzielę się z Wami przepisem na danie, z ulubionym przez Juniora makaronem spaghetti. Przygotowanie takiego obiadu nie jest pracochłonne, jednak trzeba pamiętać, że zapiekane pomidory z białą kiełbasą muszą spędzić trochę czasu w piekarniku. Ponieważ mam zaufanego rzeźnika, który sprzedaje wyroby z małej masarni, ze sprawdzonego źródła, do przepisu użyłam nieparzonej białej kiełbasy. Podzieliłam ja na małe części, takie klopsiki i zapiekłam z pomidorami. Do tego makaron ugotowany tuż przed podaniem i mamy gotowy obiad, który zachwyci niejednego głodomora.
Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą kiełbasą |
Jak przygotować makaron z pomidorami zapiekanymi z białą kiełbasą?
Składniki:
- 350 g makaronu Lubella Spaghetti No 4
- 4 szt. białej kiełbasy nieparzonej (surowej)
- 1 kg pomidorów Lima (lub innych mięsistych)
- 1 czerwona cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka masła
- ½ pęczka tymianku
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 – 2 łyżeczki miodu
- sól
- domowy pieprz ziołowy (TUTAJ przepis)
Do podania:
- twardy ser z mleka owczego (Pecorino Romano)
- tymianek
Pomidory obrać ze skóry (naciąć, zalać
wrzątkiem i po chwili przelać zimną wodą) i usunąć twarde części. Pokroić w
ósemki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek na plasterki. Surową białą kiełbasę
delikatnie obrać z flaka.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować
łyżką masła, wsypać pomidory, cebulę czosnek. Z białej nieparzonej kiełbasy
odrywać małe kęski (klopsiki) i układać na warzywach. Wierzch obsypać listkami
świeżego tymianku, oprószyć solą i
pieprzem. Całość podlać czerwonym wytrawnym winem i włożyć do piekarnika na
około 30 minut. Pomidory powinny być miękkie a kiełbasa lekko zarumieniona.
Zapiekankę wyjąć z piekarnika, pomidory
rozdusić widelcem, a całość wymieszać z koncentratem pomidorowym, miodem .
Jeśli to konieczne doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Na wierzchu
ułożyć pomidorki koktajlowe i włożyć do piekarnika na kolejne 15 – 20 minut, aż
pomidorki pękną.
15 minut przed końcem zapiekania, ugotować makaron spaghetti al dente - zgodnie
z instrukcją na opakowaniu. Do zapieczonych pomidorów dodać świeżo ugotowany
makaron – wymieszać.
Podawać z wiórkami twardego sera owczego
i listkami tymianku.
Smacznego:- )
Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą kiełbasą |
Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą kiełbasą |
Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą kiełbasą |
Makaron z pomidorami zapiekanymi z białą kiełbasą |
Przepis bierze udział w akcji:
cóż za uczta :)
OdpowiedzUsuńUczta godna królowej ;)
UsuńJakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń