Surówka z kalafiora |
Surówka z kalafiora to kolejny pomysł na serwowanie mojej rodzinie surowych warzyw. Surówka jest chrupiąca, ale też charakterna, pikantna dzięki dodatkowi ostrych rzodkiewek, pora i czosnku. Mocny smak łagodzi jogurt naturalny i odrobina majonezu, najlepiej takiego przygotowanego w domu. Surówkę podaję do obiadów lub zjadam na kolację z kromka razowego chleba. Junior uwielbia wszystkie surówki i sałatki, które robię, ale i tak czasami nie mogę się napatrzeć z jaką chęcią je wcina. Próbuje sobie przypomnieć czy jest jakaś surówka, której nie lubi, ale nic nie przychodzi mi do głowy. Wiem za to, że najbardziej smakują mu takie, które robimy wspólnie :- )
Jak zrobić surówkę z kalafiora?
Składniki:
- 350 – 400 g surowego kalafiora
- 4 – 5 rzodkiewek
- 10 cm kawałek pora
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 – 2 łyżeczki majonezu
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Kalafiora umyć i bardzo drobno posiekać (można zetrzeć go na tarce albo rozdrobnić w melakserze). Kalafiora przełożyć do miski, dodać starte na dużych oczkach rzodkiewki, posiekanego pora i natkę pietruszki.
Przygotować sos mieszając jogurt naturalny, majonez oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, sos doprawić sola i pieprzem.
Sałatkę wymieszać z sosem i podawać jako dodatek do obiadu.
Smacznego :- )
Surówka z kalafiora |
Surówka z kalafiora |
Przepis bierze udział w akcji "Jemy sezonowo! Jesień"
Wygląda apetycznie. Mój kalafior kupiony z myślą o surówce skończył dzisiaj w zupie:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję bardzo :) Może następnym razem się uda uchować kalafiora na surówkę :)
UsuńAle piękna łyżeczka! Czy czym to jest ;) Styl starodawny widzę ;) Super przepis :)!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mam nadzieje, że zrobisz sobie taką surówkę :)
UsuńKalafior,jeśli dobrze rozumiem,surowy?ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńTak kalafior jest surowy :) Surówka jest więc fajnie chrupiąca :)
UsuńFajnie chrupała i wszystkim smakowała-zrobiłam:)
Usuń