5 października 2012

Pierogi z dynią


Pierogi z dynią
Lepienie własnych pierogów może być proste i przyjemne:-) Wystarczy skorzystać z przepisu podanego poniżej. Ciasto pierogowe z dodatkiem bardzo gorącej wody i roztopionego masła. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i idealnie plastyczne. Ponieważ oszalałam na punkcie dyni tym razem przygotowałam pierogi z farszem z pieczonej dyni i białego sera z cebulą. Podawane ze śmietaną i chrupiącymi skwarkami z pestek dyni i cebulki. Pychota:- )

Jak zrobić pierogi z farszem dyniowym?

Składniki: (około 40 pierożków):

Ciasto pierogowe:
·        280 g mąki pszennej (typ 500)
·        1/4 łyżeczki soli
·        250 ml bardzo gorącej wody
·        30 g masła

Farsz:
·       250 g upieczonej dyni (sam miąższ)*
·       250 g białego sera (tłustego twarogu)
·       sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
·       1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
·       1 cebula
·       1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki, 4 porcje:
·       2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
·       1 łyżka masła
·       2 – 3 łyżki pestek z dyni
·       2 ząbki czosnku, drobno posiekane
·       200 g kwaśnej gęstej śmietany 12% lub 18%
·       świeżo zmielone chili, natka pietruszki

* około 400 – 500 g dyni (zważonej ze skórą) umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Ułożyć blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 30 minut. Ostudzić, odciąć skórę i pestki, pozostawiając sam miąższ. Jeśli dynia była wodnista  odsączyć sok. Odważyć 350 g miąższu.

Farsz: upieczoną dynię zmielić w maszynce do mięsa razem z białym serem (jeśli dynia jest wodnista, można ją wcześniej odcisnąć z soku). Doprawić solą, pieprzem oraz zeszkloną na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulą, rozmarynem. Odstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto pierogowe: mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając składniki łyżką. Wyjąć ciasto na stolnicę i wygniatać rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką. Ciasto włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 2 - 3 minuty.

Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Szklaneczką wycinać kółka i nakładać po jednej łyżce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi i układać pierożki na stolnicy. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę kiedy zawrze, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i kiedy wypłyną na powierzchnie gotować jeszcze 1 - 2 minuty. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy jeden obok drugiego. Ugotować kolejne partie pierogów.

Podawać z dodatkami: na patelni, na małym ogniu podgrzać oliwę z oliwek i masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulkę i smażyć do lekkiego zarumienienia, w połowie dodając czosnek. Dodać pestki dyni. Gorące pierożki cebulka i pestkami, oprószyć chili.Podawać ze śmietaną i natką pietruszki.

Smacznego:-)

Źródło przepisu: Kwestia smaku

Pierogi z dynią

Pierogi z dynią

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz