23 listopada 2016

Brownie dyniowe

Brownie dyniowe
Czekoladowe ciasto, które skradło serca całej rodziny. Brownie dyniowe może nie powala na kolana swoim wyglądem, za to smakuje jak milion dolarów. Mocno czekoladowe, wilgotne, idealne do mocnej kawy. Niewątpliwie poprawia humor i sprawia, że jesienny świat nie wygląda tak szaro. Ciasto z dodatkiem puree dyniowego i tylko jednej łyżki oleju kokosowego. Przy odrobinie dobrej woli można powiedzieć, że to ciasto dietetyczne :- ) Wszystkim miłośnikom ciężkich czekoladowych ciast polecam piernikowe brownie z buraków oraz beztłuszczowe brownie z cukinią.

Brownie dyniowe

Jak upiec brownie dyniowe?

Składniki:
300 g puree dyniowego*
75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 jajka
100 g cukru
miąższ z 1 wanilii
100 g czekolady mlecznej
50 g gorzkiego kakao
½  łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju kokosowego**

Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce z dodatkiem łyżki oleju kokosowego, lekko schłodzić.

Jajka ubić z cukrem przez około  5 minut na puszysta masę. Do masy jajecznej dodać puree dyniowe, miąższ z laski wanilii, oraz roztopioną czekoladę, zmiksować na najmniejszych obrotach.. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę przesianą z kakao i sodą.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto.

Ciasto piec 20 – 25 minut we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Ciasto kroić dopiero po mocnym schłodzeniu.

*jeśli puree dyniowe jest bardzo gęste należy dodać do niego 2 – 3 łyżki mleka
** lub masła

Smacznego :- )

Brownie dyniowe
Brownie dyniowe



                              

7 komentarzy: