Brownie dyniowe |
Czekoladowe ciasto, które skradło serca całej rodziny. Brownie dyniowe może nie powala na kolana swoim wyglądem, za to smakuje jak milion dolarów. Mocno czekoladowe, wilgotne, idealne do mocnej kawy. Niewątpliwie poprawia humor i sprawia, że jesienny świat nie wygląda tak szaro. Ciasto z dodatkiem puree dyniowego i tylko jednej łyżki oleju kokosowego. Przy odrobinie dobrej woli można powiedzieć, że to ciasto dietetyczne :- ) Wszystkim miłośnikom ciężkich czekoladowych ciast polecam piernikowe brownie z buraków oraz beztłuszczowe brownie z cukinią.
Brownie dyniowe |
Jak upiec brownie dyniowe?
Składniki:
300 g puree dyniowego*
75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 jajka
100 g cukru
miąższ z 1 wanilii
100 g czekolady mlecznej
50 g gorzkiego kakao
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju kokosowego**
Czekoladę mleczną roztopić w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce z dodatkiem łyżki oleju kokosowego, lekko schłodzić.
Jajka ubić z cukrem przez około 5 minut na puszysta masę. Do masy jajecznej
dodać puree dyniowe, miąższ z laski wanilii, oraz roztopioną czekoladę, zmiksować
na najmniejszych obrotach.. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę przesianą z kakao
i sodą.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wysmarować masłem. Przełożyć do niej ciasto.
Ciasto piec 20 – 25 minut we wcześniej
rozgrzanym piekarniku. Ciasto kroić dopiero po mocnym schłodzeniu.
*jeśli puree dyniowe jest bardzo gęste
należy dodać do niego 2 – 3 łyżki mleka
** lub masła
Smacznego :- )
Brownie dyniowe |
Brownie dyniowe |
Mmm, musiało smakować rozkosznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak, całkowita rozpusta :)
UsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku tego deseru! Dodatek dyni musi dodatkowo osładzać smak. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Bardzo fajny przepis. Ciasto wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam-Mój blog
uwielbiam wszelkiego rodzaju brownie ale dyniowego jeszcze nie popełniłam :)
OdpowiedzUsuńNieźle https://google.pl
OdpowiedzUsuń