24 sierpnia 2013

Beztłuszczowe brownies z cukinią


Fantastyczne, ciężkie, mocno czekoladowe, gliniaste ciasto. Choć nie używa się do niego ani grama tłuszczu, smakuje jak wyborne brownie. Pewnie wrócę nie raz to tego przepisu modyfikując go o dodatek np. orzechów, pestek, suszonych owoców albo skórki pomarańczowej…  Niestety ciasto jest bardzo sycące i nie można zjeść go zbyt wiele – chyba, że jest się dzieckiem:- ) Junior oblizując się łakomie, prosząc o dokładkę stwierdził „No mamo, to ciasto to jest naprawdę mocno czekoladowe” :- )


Składniki:
·       2 jajka
·       1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
·       ¾  szklanka cukru trzcinowego
·       ¼  łyżeczki soli
·       ¼ szklanki musu jabłkowego (gotowego lub domowego)
·       1 szklanka mąki orkiszowej razowej
·       ½  szklanki kakao
·       1 i ½  łyżeczki sody oczyszczonej
·       ½  łyżeczka cynamonu
·       ¼  łyżeczki kardamonu
·       2 szklanki (300 – 320 g) drobno startej cukinii
·       50 – 100 g czekoladowych drobinek czekoladowych lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (można pominąć)

Dodatkowo do dekoracji:
·       kilka kostek czekolady
·       różowy ozdobny cukier

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175ºC. Tortownicę o średnicy 21 – 22 cm (lub formę o wymiarach 20x 20 cm), wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować odrobiną tłuszczu i obsypać mąką.

Cukinię zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, lub zmiksować. Lekko odcisnąć z soku .

W jednej misce dokładnie wymieszać: jajka, ekstrakt waniliowy, cukier, sól i mus jabłkowy. Do drugiej miski przesiać mąkę orkiszową, kakao, sodę cynamon i kardamon – dobrze wymieszać.
Do suchych składników dodać płynne i wymieszać, aż do całkowitego połączenia. Do masy dodać lekko odciśniętą cukinię i posiekaną czekoladę.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec około 40 – 50 minut, do momentu, gdy na wbitym w brownie patyczku nie będzie surowego ciasta.

Ciasto wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Aby zmniejszyć ilość użytej czekolady, tuż po wyjęciu z piekarnika powierzchnię ciasta obsypać stratą lub pokruszoną czekoladą (można użyć kilku rodzajów czekolady gorzkiej, mlecznej i białej). Podobnie ozdabiałam świąteczne pierniczki. Brzeg ciasta można obsypać kolorowym cukrem.
Brownies świetnie smakują z bitą śmietaną:- )

Smacznego:- )

Źródło przepisu:  Cake Time




     

7 komentarzy :

  1. Zwykle nie ufam beztłuszczowym ciastom, ale cukiniowe brownie jest wyjątkiem. Wiem, że jest po prostu przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne to ciacho! z cukinii można wyczarować same pyszności ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że ciacho smakuje rodzinie:) A cukinia choć niepozorna znajduje wiele zastosowań w kuchni:)

      Usuń
  3. Wygląda genialnie! Koniecznie muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super brownies! : )
    Świetna alternatywa dla jego klasycznej wersji. : D

    OdpowiedzUsuń