Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną |
Od zeszłego roku do mojego jesienno zimowego menu trafił topinambur. Bardzo go polubiłam za jego lekko orzechowy smak i walory zdrowotne. Dziś dzielę się z Wami przepisem na topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną. To idealne danie na rozgrzewający i bardzo pożywny obiad. Ponieważ uwielbiam kaszę gryczaną właśnie z nią podałam topinambur, ale możecie podać go z inna ulubiona kaszą lub z makaronem. Polecam Wam także zeszłoroczne przepisy ze słonecznikiem bulwiastym: rybę w razowej panierce z puree z topinamburu, pęczak z topinamburem albo jesienne warzywa z piekarnika.
Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną |
Jak zrobić rozgrzewające i pożywne danie z topinamburu, boczku i kaszy gryczanej?
Składniki:
½ szklanki kaszy gryczanej
500 g topinambury
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła klarowanego
250 g wędzonego boczku
1 łyżeczka masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
skórka starta z 1 cytryny
½ pęczka natki pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz
Ugotować kaszę gryczaną: Odmierzyć pół szklanki
palonej kaszy gryczanej, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody, dodać szczyptę
soli i ½ łyżeczki masła. Wodę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do
minimum i gotować aż kasza wchłonie wodę (około 10 – 15 minut). Taka kaszę
zawinąć w kuchenny ręcznik i schować w ciepłym miejscu (najlepsza jest puszysta
pierzyna, taka jak u babci;))
Topinambur umyć i obrać. Podzielić na
około 5 cm kawałki, a potem na ćwiartki. Topinambur wrzucić do zimnej wody
wymieszanej z dwoma łyżkami soku z cytryny.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła
klarowanego, dodać topinambur, skropić 1 łyżką soku z cytryny, osolić (ok. ½ łyżeczki) i dusić na małym ogniu, delikatnie
mieszając od czasu do czasu (najlepiej potrząsać patelnią, żeby topinambur się nie
rozpadł). Gotować przez około 20 – 25 minut. Topinambur powinien być miękki, ale
nierozgotowany.
W tym samym czasie na drugiej patelni
zezłocić na 1 łyżeczce masła klarowanego
boczek pokrojony w drobna kostkę. Kiedy boczek będzie gotowy, dodać
pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmażać, dodać skórkę z
cytryny i natkę pietruszki. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do
boczku dodać topinambur i całość delikatnie wymieszać.
Topinambur podawać z paloną kaszą
gryczaną lub inna ulubioną. Tak przygotowany słonecznik bulwiasty smakuje także
bardzo dobrze z makaronem albo z razowym chlebem.
Smacznego:- )
Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną |
Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną |
Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną |
Nigdy nie jadłam topinaburu, a le po wygooglowanieu stwierdzam że to bardzo wartościowa rośli;
OdpowiedzUsuńja również nie miałam okazji spróbować, muszę się za nim rozejrzeć :)
OdpowiedzUsuń