16 listopada 2016

Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną

Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną
Od zeszłego roku do mojego jesienno zimowego menu trafił topinambur. Bardzo go polubiłam za jego lekko orzechowy smak i walory zdrowotne. Dziś dzielę się z Wami przepisem na topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną. To idealne danie na rozgrzewający i bardzo pożywny obiad. Ponieważ uwielbiam kaszę gryczaną właśnie z nią podałam topinambur, ale możecie podać go z inna ulubiona kaszą lub z makaronem. Polecam Wam także zeszłoroczne przepisy ze słonecznikiem bulwiastym: rybę w razowej panierce z puree z topinamburu, pęczak z topinamburem albo jesienne warzywa z piekarnika.
Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną

Jak zrobić rozgrzewające i pożywne danie z topinamburu, boczku i kaszy gryczanej?

Składniki:
½ szklanki kaszy gryczanej
500 g topinambury
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka masła klarowanego
250 g wędzonego boczku
1 łyżeczka masła klarowanego
1 cebula
2 ząbki czosnku
skórka starta z 1 cytryny
½ pęczka natki pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz

Ugotować kaszę gryczaną: Odmierzyć pół szklanki palonej kaszy gryczanej, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody, dodać szczyptę soli i ½ łyżeczki masła. Wodę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować aż kasza wchłonie wodę (około 10 – 15 minut). Taka kaszę zawinąć w kuchenny ręcznik i schować w ciepłym miejscu (najlepsza jest puszysta pierzyna, taka jak u babci;))  

Topinambur umyć i obrać. Podzielić na około 5 cm kawałki, a potem na ćwiartki. Topinambur wrzucić do zimnej wody wymieszanej z dwoma łyżkami soku z cytryny.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego, dodać topinambur, skropić 1 łyżką soku z cytryny, osolić (ok.  ½ łyżeczki) i dusić na małym ogniu, delikatnie mieszając od czasu do czasu (najlepiej potrząsać patelnią, żeby topinambur się nie rozpadł). Gotować przez około 20 – 25  minut. Topinambur powinien być miękki, ale nierozgotowany.

W tym samym czasie na drugiej patelni zezłocić na 1 łyżeczce masła klarowanego  boczek pokrojony w drobna kostkę. Kiedy boczek będzie gotowy, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmażać, dodać skórkę z cytryny i natkę pietruszki. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do boczku dodać topinambur i całość delikatnie wymieszać.

Topinambur podawać z paloną kaszą gryczaną lub inna ulubioną. Tak przygotowany słonecznik bulwiasty smakuje także bardzo dobrze z makaronem albo z razowym chlebem.

Smacznego:- )

Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną
Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną
Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną

                              

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam topinaburu, a le po wygooglowanieu stwierdzam że to bardzo wartościowa rośli;

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również nie miałam okazji spróbować, muszę się za nim rozejrzeć :)

    OdpowiedzUsuń