28 listopada 2016

Zupa porowa z grzankami czosnkowo - serowymi


Zupa porowa z grzankami czosnkowo - serowymi 

Dziś przepis na kremową zupę, o intensywnym smaku pora. Pyszna, rozgrzewająca i lekka - dla mnie idealna na poniedziałkowy obiad. Do zupy podałam grzanki  czosnkowo – serowe, które świetnie pasują do tej zupy. Użyłam popularnego w Wielkopolsce smażonego sera o intensywnym smaku, jeśli go nie znacie, polecam. Zamiast grzanek zupę możecie serwować z groszkiem ptysiowym, albo wędzonym łososiem. Lubię por, jego ostry smak i dlatego często używam go zamiast cebuli do surówek i sałatek.  Do polskiej kuchni trafił w XVI w. dzięki królowej Bonie wraz kalafiorem, kapustą i karczochem. Koniecznie wprowadźcie go do swojej codziennej diety ponieważ jest bardzo zdrowy. Ze względu na dużą zawartość żelaza polecany jest w diecie dla osób z anemią. A jeśli macie kaszel, przygotujcie syrop z pora, który ma podobnie jak cebula właściwości wykrztuśne. Na blogu znajdziecie także przepis na jedwabistą zupę porową, którą również Wam polecam.

Zupa porowa z grzankami czosnkowo - serowymi 

Jak ugotować zupę porową?

Składniki:
  • 2 duże pory
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 – 3 ziemniaki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 l domowego rosołu
  • sól
  • pieprz

Grzanki:
  • bagietka
  • masło
  • czosnek
  • wielkopolski ser smażony

Dodatkowo:
  • szczypior do dekoracji zupy


Pora, pokroić w półplasterki, pietruszkę zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić na niej por. Dodać pietruszkę i ziemniaki, warzywa  dusić około 5 minut, zalać domowym rosołem. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować na gładki krem i ponownie podgrzać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać jeszcze trochę bulionu lub wody. Jeśli to konieczne zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kiedy zupa się gotuje przygotować grzanki. Bagietkę pokroić w równe kromki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kromki posmarować niewielką ilością masła i czosnku, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku aż się ładnie zarumienią. Następnie na każdą grzankę położyć plasterki smażonego sera i ponownie włożyć do piekarnika, ale tylko na chwilę aby ser się rozpuścił.
Grzanki można też przygotować w podobny sposób na suchej patelni. Kiedy wyłoży się na nie smażony ser, należy przykryć je pokrywką, aby ser się rozpuścił.

Zupę podawać posypaną szczypiorkiem z czosnkowo-serowymi grzankami. Jeśli lubicie zupę możecie zabielić śmietaną.

Smacznego: -)

Zupa porowa z grzankami czosnkowo - serowymi 
Zupa porowa z grzankami czosnkowo - serowymi 
Zupa porowa z grzankami czosnkowo - serowymi 


                              

4 komentarze:

  1. Fantastycznie podane, ja się zapisuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Por to u nas ostatnio najbardziej magiczny składnik i dodajemy go gdzie się tylko da :) W tym tygodniu planujemy nawet zupę porową, przepis więc w sam raz do wypróbowania ^^ Zwłaszcza że tak smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja mam w planach nieco inną zupkę z pora, ale Twoja jest pięknie podana i te czosnkowe grzanki kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Patrzę na zdjęcia i coś czuję, że niedługo pojawi się tak zupka u mnie na stole :)

    OdpowiedzUsuń