Cytrynowe ciasteczka na nasionami chia |
Naszła mnie ochota na domowe ciasteczka, których już dawno nie piekłam. Ciasteczka pyszne i magiczne, bo z dodatkiem nasion chia. Szałwia hiszpańska stała się ostatnio bardzo modna i uważana jest za superfoods. Można znaleźć sporo przepisów na koktajle z jej użyciem, albo smaczne i zdrowe puddingi (przepis na taki pudding znajdziecie także na moim blogu tutaj). Ponieważ mam w domu spory zapas nasion chia postanowiłam wykorzystać je do upieczenia tych aromatycznych cytrynowych ciasteczek. Ciekawa jestem czy lubicie te małe, pęczniejące nasionka i czy często używacie ich w kuchni. A może podpowiecie mi do czego mogłabym ich jeszcze użyć :- )
Cytrynowe ciasteczka na nasionami chia |
Jak upiec cytrynowe ciasteczka z nasionami chia?
Składniki:
- 125 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 1 jako
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ½ szklanki maki orkiszowej razowej
- 1 szklanka białej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta soli
W misce wymieszać suche składniki : mąkę,
proszek do pieczenia, nasiona chia, kurkumę, sól.
W drugiej misce utrzeć za pomocą miksera
miękkie masło z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodać jako i dalej ubijać
przez chwile aż powstanie gładki krem. Dodać skórkę i sok z cytryny, ekstrakt
waniliowy i chwile miksować do połączenia składników.
Do maślanego kremu stopniowo dodawać
suche składniki. Powinno powstać miękkie ciasto. Odstawić je na ½ godziny do
lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować
ciasto na grubość około 3 – 4 mm. Wykrawać ciasteczka w ulubionym kształcie.
Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w wcześniej rozgrzanym
piekarniku przez 15 – 20 minut w zależności jakie lubicie ciasteczka czy mniej
czy bardziej spieczone. Ciastka zostawić chwilę na blasze do wystygnięcia po
czym przełożyć do blaszanej puszki.
Smacznego:- )
Cytrynowe ciasteczka na nasionami chia |
Cytrynowe ciasteczka na nasionami chia |
Cytrynowe ciasteczka na nasionami chia |
Bardzo fajne te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCzuje ich aromat u mnie; a raczej sobie wyobrażam;
OdpowiedzUsuńCoś prostego w sam raz dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super! Z chęcią bym takie pochrupała :D
OdpowiedzUsuńCzy mąkę orkiszową mogę zamienić na zwykłą ?
OdpowiedzUsuńPewnie, możesz zastąpić mąkę orkiszową pszenną. Dodawaj jej jednak stopniowo żeby ciasto miało odpowiednia konsystencję :)
Usuń