15 listopada 2016

Cytrynowe ciasteczka na nasionami chia

Cytrynowe ciasteczka na nasionami chia
Naszła mnie ochota na domowe ciasteczka, których już dawno nie piekłam. Ciasteczka pyszne i magiczne, bo z dodatkiem nasion chia. Szałwia hiszpańska stała się ostatnio bardzo modna i uważana jest za superfoods. Można znaleźć sporo przepisów na koktajle z jej użyciem, albo smaczne i zdrowe puddingi (przepis na taki pudding znajdziecie także na moim blogu tutaj). Ponieważ mam w domu spory zapas nasion chia postanowiłam wykorzystać je do upieczenia tych aromatycznych cytrynowych ciasteczek.  Ciekawa jestem czy lubicie te małe, pęczniejące nasionka i czy często używacie ich w kuchni. A może podpowiecie mi do czego mogłabym ich jeszcze użyć :- )

Cytrynowe ciasteczka na nasionami chia

Jak upiec cytrynowe ciasteczka z nasionami chia?

Składniki:
  • 125 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 jako
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ½ szklanki maki orkiszowej razowej
  • 1 szklanka białej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta soli

W misce wymieszać suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia, nasiona chia, kurkumę, sól.

W drugiej misce utrzeć za pomocą miksera miękkie masło z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Dodać jako i dalej ubijać przez chwile aż powstanie gładki krem. Dodać skórkę i sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i chwile miksować do połączenia składników.

Do maślanego kremu stopniowo dodawać suche składniki. Powinno powstać miękkie ciasto. Odstawić je na ½ godziny do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 3 – 4 mm. Wykrawać ciasteczka w ulubionym kształcie. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w wcześniej rozgrzanym piekarniku przez 15 – 20 minut w zależności jakie lubicie ciasteczka czy mniej czy bardziej spieczone. Ciastka zostawić chwilę na blasze do wystygnięcia po czym przełożyć do blaszanej puszki.

Smacznego:- )

Cytrynowe ciasteczka na nasionami chia
Cytrynowe ciasteczka na nasionami chia
Cytrynowe ciasteczka na nasionami chia



                              

6 komentarzy:

  1. Czuje ich aromat u mnie; a raczej sobie wyobrażam;

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś prostego w sam raz dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super! Z chęcią bym takie pochrupała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mąkę orkiszową mogę zamienić na zwykłą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, możesz zastąpić mąkę orkiszową pszenną. Dodawaj jej jednak stopniowo żeby ciasto miało odpowiednia konsystencję :)

      Usuń