Zupa porowa z grzankami czosnkowo - serowymi |
Dziś przepis na kremową zupę, o intensywnym smaku pora. Pyszna, rozgrzewająca i lekka - dla mnie idealna na poniedziałkowy obiad. Do zupy podałam grzanki czosnkowo – serowe, które świetnie pasują do tej zupy. Użyłam popularnego w Wielkopolsce smażonego sera o intensywnym smaku, jeśli go nie znacie, polecam. Zamiast grzanek zupę możecie serwować z groszkiem ptysiowym, albo wędzonym łososiem. Lubię por, jego ostry smak i dlatego często używam go zamiast cebuli do surówek i sałatek. Do polskiej kuchni trafił w XVI w. dzięki królowej Bonie wraz kalafiorem, kapustą i karczochem. Koniecznie wprowadźcie go do swojej codziennej diety ponieważ jest bardzo zdrowy. Ze względu na dużą zawartość żelaza polecany jest w diecie dla osób z anemią. A jeśli macie kaszel, przygotujcie syrop z pora, który ma podobnie jak cebula właściwości wykrztuśne. Na blogu znajdziecie także przepis na jedwabistą zupę porową, którą również Wam polecam.
Zupa porowa z grzankami czosnkowo - serowymi |
Jak ugotować zupę porową?
Składniki:
- 2 duże pory
- 1 korzeń pietruszki
- 2 – 3 ziemniaki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 l domowego rosołu
- sól
- pieprz
Grzanki:
- bagietka
- masło
- czosnek
- wielkopolski ser smażony
Dodatkowo:
- szczypior do dekoracji zupy
Pora, pokroić w półplasterki, pietruszkę
zetrzeć na tarce, ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić
na niej por. Dodać pietruszkę i ziemniaki, warzywa dusić około 5 minut, zalać domowym rosołem.
Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować na gładki krem i ponownie
podgrzać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolać jeszcze trochę bulionu lub wody. Jeśli
to konieczne zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kiedy zupa się gotuje przygotować
grzanki. Bagietkę pokroić w równe kromki. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Kromki posmarować niewielką ilością masła i czosnku, przełożyć na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku aż się ładnie zarumienią.
Następnie na każdą grzankę położyć plasterki smażonego sera i ponownie włożyć
do piekarnika, ale tylko na chwilę aby ser się rozpuścił.
Grzanki można też przygotować w podobny
sposób na suchej patelni. Kiedy wyłoży się na nie smażony ser, należy przykryć
je pokrywką, aby ser się rozpuścił.
Zupę podawać posypaną szczypiorkiem z
czosnkowo-serowymi grzankami. Jeśli lubicie zupę możecie zabielić śmietaną.
Smacznego: -)
Zupa porowa z grzankami czosnkowo - serowymi |
Zupa porowa z grzankami czosnkowo - serowymi |
Zupa porowa z grzankami czosnkowo - serowymi |
Fantastycznie podane, ja się zapisuje :-)
OdpowiedzUsuńPor to u nas ostatnio najbardziej magiczny składnik i dodajemy go gdzie się tylko da :) W tym tygodniu planujemy nawet zupę porową, przepis więc w sam raz do wypróbowania ^^ Zwłaszcza że tak smacznie wygląda.
OdpowiedzUsuńja mam w planach nieco inną zupkę z pora, ale Twoja jest pięknie podana i te czosnkowe grzanki kuszą :)
OdpowiedzUsuńPatrzę na zdjęcia i coś czuję, że niedługo pojawi się tak zupka u mnie na stole :)
OdpowiedzUsuń