29 kwietnia 2013

Jedwabista zupa porowa

Jedwabista zupa porowa
Kiedy zobaczyłam przepis na tę porową zupę postanowiłam natychmiast ją przygotować. Lubimy zupy i często przygotowuję je na obiad, a ta wyglądała wyjątkowo kusząco. Okazało się, że ryż nadaje tej kremowej zupie miłą dla podniebienia aksamitność:- )
Składniki:
·       100 g białego ryżu
·       1 marchewka
·       1 pietruszka
·       1 duża cebula
·       1 duży por lub 2 małe
·       1 ½  l wody
·       2 ząbki czosnku
·       2 łyżki oleju
·       1 łyżka masła
·       sól, pieprz

Dodatkowo:
·       szczypiorek
·       czarnuszka

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Zaleć wodą dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i ryż. Całość gotować ok. 25 minut na średnim ogniu, aż ryż będzie miękki. W tym czasie podsmażyć poszatkowanego pora na maśle.

Kiedy ryż jest bardzo miękki dodać por, zmiażdżony czosnek, sól, popierz  - zupę zmiksować na gładką masę. Jeśli krem porowy jest zbyt gęsty, dodać jeszcze trochę wody. Zupę ponownie zagotować i powtórzyć miksowanie.

Jedwabisty krem z porów podawać ze szczypiorkiem i odrobiną czarnuszki.

Źródło przepisu: Al's kitchen 

        


Jedwabista zupa porowa

8 komentarzy :

  1. Wyglada przepysznie! A ze bardzo lubie pory, to jestem pewna, ze by mi smakowala.

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu "Wiosenne zupy". Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Poczyniłam dzisiaj. Pyszna jest. Dziękuję za przepis. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał a zupa smakowała:)))

      Usuń
  4. Pyszna, a przy tym baardzo zdrowa :) Por jest jednym z najlepszych i najzdrowszych warzyw!

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam. Faktycznie baaardzo kremowa. Niestety potwornie jałowa! ;/ Może gdyby była na rosole, nabrałaby trochę charakteru.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja zupę porową 'odkryłam' niedawno- mimo, że nigdy wcześniej jej nie próbowałam, to od zawsze uważałam, że jest bleee (i zrozum tu kobietę? ;)) W końcu pokusiło mnie, zrobiłam i... jestem zachwycona jej delikatnym i kremowym smakiem. Mimo, że moja wersja troszkę różni się od Twojej, to jestem pewna, że smakuję równie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) No i lecę zobaczyć Twój przepis na zupę porową :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...