Wpis sponsorowany
Karp w panierce piernikowej z sosem maślano-piwnym |
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez karpia. Wiem, że nie każdy go lubi, i co raz częściej wracając do staropolskich zwyczajów, na świątecznym stole pojawiają się szlachetniejsze ryby. Karp przechodzi w zapomnienie stając się symbolem zamierzchłych czasów i dawno minionego PRL-u. Dla mnie jednak wigilijny karp to smak dzieciństwa i beztroskich chwil w rodzinnym domu. Teraz karpia jadamy najczęściej smażonego po prostu w panierce z bułki tartej, ale także w migdałach albo w słoneczniku. Jemy też wielkopolską zupę z karpia i karpia w galarecie. W zeszłym roku na nowo odkrytym przepisem był karp z sosem piernikowym. W tym roku zostałam zaproszona do testowania sprzętu marki Ambition i stało się to pretekstem do przygotowania pysznego karpia w piernikowej panierce z sosem maślano-piwnym.
Markę Ambiton znam nie od dziś i tym chętniej wypróbowałam powierzony mi nóż, patelnię i garnek. Jako pierwszy testowi został poddany nóż szefa kuchni z przetłoczeniami Kyoto 25 cm. Nóż przyciąga uwagę, ma ładną drewnianą rączkę, ale nie jest to jego jedyna zaleta. Przede wszystkim bardzo dobrze leży w ręce i świetnie tnie. Poradził sobie bez problemu z karpiem, którego podzieliłam na dzwonka. Wygodnie się nim kroi i sieka.
W garnku z pokrywką do odcedzania z linii Selection, przygotowałam sos maślano-piwny. Garnek ma grube dno więc poradził sobie z topieniem cukru na karmel, równomiernie go zrumienił i nie przypalił. Bardzo podobają mi się także wyraźne oznaczenie pojemności na wewnętrznej ściance garnka, co ułatwia odmierzanie ilości płynów. Garnek ma dopasowaną pokrywkę z dziurkami, które ułatwiają odcedzanie np.: ziemniaków, a nawet makaronu. Garnek wykonany jest z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, która jest odporna na działanie kwasów, zasad i wysokich temperatur. Garnki Selection przeznaczone są do wszystkich typów kuchenek. Oprócz tego można używać ich jako naczynia do zapiekania ponieważ wytrzymują temperaturę nawet 180°C.
Na koniec sprawdziłam jak sobie poradzi
ze smażeniem ryby Patelnia Taurus 28 cm. Jak widzicie na zdjęciach, karp
usmażył się bez problemu. Patelnia jest duża i masywna – właśnie taka jaka
powinna być wg mnie. Pokryta powłoką Teflon® Platium Plus, która nie tylko
zapobiega przywieraniu przygotowywanych potraw, ale także pozwala używać
metalowych łopatek, które nie niszczą patelni. Patelnia, podobnie jak garnek
może być używana w piekarniku nawet do temperatury 240°C. Dla mnie istotne jest
także, że patelnie wytwarzane są bez użycia kadmu, ołowiu i PFOA, dzięki czemu
są bardziej przyjazne dla środowiska naturalnego.
Mam też dla Was miłą niespodziankę. W
sklepie Dajar do 31.12.2016 r. czeka na
Was 10% zniżka na wszystkie produkty marki Ambition. Jeśli szukacie pomysłu na
prezent dla swoich bliskich, koniecznie zajrzyjcie tam, z pewnością znajdziecie
tam coś ciekawego.
Jak przygotować karpia w piernikowej panierce z sosem maślano-piwnym?
Składniki:
- 1 karp (ok. 5 – 6 dzwonków karpia)
Zalewa słona:
- 1 l wody
- ½ szklanki soli
- ¼ szklanki cukru
- skórka starta z 1 cytryny
Panierka:
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 pierniki „Katarzynki” (bez czekolady)
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 2 jajka
- 3 łyżki wody
- mąka pełnoziarnista
- masło klarowane do smażenia
Sos maślano – piwny
- 30 g cukru
- 60 g masła
- 300 ml jasnego piwa
- 2 pierniki „katarzynki” (ok.30 g)
- garść rodzynek
- skórka cytryny
- sól
- 1 – 2 łyżki cytryny
- 1 łyżeczka miodu
Karp w panierce piernikowej z sosem maślano-piwnym |
Przygotowania rozpocząć od przygotowania słonej zalewy. Do garnka wlać wodę, dodać sól, cukier i skórkę otartą z cytryny – zagotować i ostudzić. Zalewę można przygotować dzień, a nawet tydzień wcześniej, przechowując ją w lodówce. Świetnie nadaje się do marynowania każdej ryby, nie tylko karpia.
Karpia sprawić, pokroić w ok. 3 cm dzwonka (lub filety). Rybę zalać słoną zalewą i odstawić do lodówki na 35 minut. Przez ten czas Po tym czasie karpia wyjąć, osuszyć.
W garnku z grubym dnem (np. Ambition z linii Selection) wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu aż powstanie jasny karmel. Dodać rozkruszone pierniczki oraz masło. Mieszać aż masło się rozpuści, wlać piwo i dodać pokrojona na cienkie paseczki skórkę cytrynową (bez białej części). Sos zagotować i chwilę redukować. Sos przecedzić, dodać rodzynki i doprawić go do smaku solą, sokiem z cytryny i miodem. Sos odstawić, usmażyć karpia.
Bułkę tartą wymieszać z startym na małych oczkach piernikiem, posiekanymi płatkami migdałowymi. Jajko rozbełtać z 2 łyżkami wody. Karpia wyjętego z zalewy obtoczyć w mące razowej, następnie w jajku i w piernikowej panierce. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na maśle klarowanym, na złoty kolor.
Rybę podawać z podgrzanym sosem maślano – piwnym.
Smacznego :- )
Karp w panierce piernikowej z sosem maślano-piwnym |
Karp w panierce piernikowej z sosem maślano-piwnym |
Karp w panierce piernikowej z sosem maślano-piwnym |
Świetny wpis i pyszny kawałek rybki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za tak miłe słowa :D
UsuńBardzo smakowicie wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Cieszę się, że spodobał Ci się przepis. Mam nadzieję, że tak przygotowany karp zasmakuje Ci. Pozdrawiam serdecznie :D
UsuńJa właśnie nie przepadam za nim choć Twój wygląda apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że podoba Ci się tak podany karp. Wiem, że nie każdy go lubi, ale w podobny sposób można przygotować np. jesiotra :D
UsuńTen karp wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
UsuńWidać rękę szefa kuchni i wyśmienite oko fotografa że o aranżacji nie wspomnę
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo fajny niestandardowy sposób na karpia, którego bardzo lubię, a dodatkowo pięknie podany:)
OdpowiedzUsuń