Szwedzkie pierniczki Pepparkakor |
Pierniczki to niewątpliwie symbol Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam je piec, zdobić i zjadać. Kalendarz daje znać że do Wigilii co raz bliżej więc dziś pora przedstawić Wam przepis na szwedzkie pierniczki Pepparkakor z dodatkiem melasy z chleba świętojańskiego. Są intensywne w smaku i ostre od imbiru, inne od naszych tradycyjnych. Upieczone przeze mnie smakują podobnie jak pierniczki z Ikea. Zamiast melasy z karobu możecie użyć trzcinowej lub buraczanej. Pamiętajcie tylko, że ciasto powinno być rozwałkowane dość cienko, żeby pierniczki były chrupiące.
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor |
Jak upiec szwedzkie pierniczki Papparkakor (jak z Ikea)?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g melasy np. z chleba świętojańskiego (karobu)
- 150 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 – 3 łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki domowej przyprawy do pierników
- szczypta soli
W garnku (najlepiej z grubym dnem) podgrzać cukier, melasę i masło. Podgrzewać tak długo aż cukier się rozpuści, po czym odstawić do przestygnięcia.
Do miski przesiać make z cynamonem, imbirem, przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać jajko i przestudzona słodką masę. Wyrobić ciasto, przykryć folią i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C.
Porcję ciasta rozwałkować cienko na stolnicy obsypanej mąką. Wykrawać pierniczki w ulubionych kształtach i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 8 – 10 minut, aż pierniczki się lekko zarumienią.
Studzić na kratce. Przechowywać w blaszanej puszce.
Smacznego :- )
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor |
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor |
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor |
Jakim aparatem robisz zdjęcia? <3 bo są mega i na co bym nie spojrzała to mam ochotę jeść <3 Jadłam oryginalne pierniczki, myślę, że te mogą im dorównać :D
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim dziękuję za miłe słowa, cieszę się, ze podoba Ci się mój blog :* A zdjęcia robię Canonem 70D. Pozdrawiam serdecznie :D
UsuńStoją w szeregu jak w kolejce w sklepie po karpie ;D Weź udział w konkursie a akcji zblogowani na zdjęcie świąteczne kulinarne koniecznie ;) masz talent do robienia zdjęć !
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie, cieszę się że podobają Ci się moje zdjęcia - bardzo się staram :) Tak, tak widziałam już takie kolejki po karpie ;)
Usuńsuper czekają w kolejce na schrupanie :D
OdpowiedzUsuńKażdy chce być pierwszy ;) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPiekę je co roku:)
OdpowiedzUsuńU mnie po raz pierwszy, ale w przyszłym roku na pewno też je upiekę :D
UsuńPapparkakor rządzą! Ostatnio też robiłam ;)
OdpowiedzUsuńTwoje pięknie wyglądają :)
Prześlicznie wyglądają :) I na pewno smakują rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń