21 grudnia 2012

Barszcz wigilijny na zakwasie (barszcz z kiszonych buraków)


barszcz na zakwasie
Barszcz wigilijny na zakwasie (barszcz z kiszonych buraków)
Czas na wyjątkowy barszcz wigilijny z kiszonych buraków:- ) Po raz pierwszy przygotowałam go w zeszłym roku i wiedziałam, że będzie już zawsze gościł na świątecznym stole. Intensywny w smaku, aromatyczny, a do tego bardzo zdrowy. Zupę można przygotować wcześniej i zawekować, przed podaniem podgrzewając (należy tylko pamiętać aby barszczu nie zagotować ponieważ straci swój piękny kolor).

Składniki (ok. 1½ l barszczu):
·       ½ porcji buraków ukiszonych (zakwas z ½ kg buraków)
·       1 litr wody
·       2 duże marchewki
·       1 pietruszka
·       ½ pora (przekrojonego wzdłuż)
·       1 mała cebula
·       1 gałązka natki pietruszki
·       mały kawałek selera
·       1 łyżeczka suszonego majeranku (lub więcej jeśli lubicie jego smak)
·       1 liść laurowy
·       1 ziele angielskie
·       1 ząbek czosnku
·       2 suszone grzyby
·       200 ml soku jabłkowego
·       świeżo zmielony czarny pieprz
·       ½ łyżeczka cukru
·       1 łyżka oliwy extra vergine (można pominąć)
·       około 1 łyżeczki soli

Dodatkowo:
3 – 4 duże ziemniaki
natka pietruszki

Buraki ukisić np. wg mojego przepisu.

Wodę wlać do dużego garnka, dodać obraną i pokrojoną na kawałki marchew, pietruszkę, cebulę, pora, selera i natkę pietruszki. Warzywa zagotować, a następnie dusić na minimalnym ogniu jeszcze 45 minut.
Warzywa wyjąć z wywaru, dodać zawartość słoika (ukiszone buraczki z sokiem). Dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojony czosnek, suszone grzyby, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól, pieprz do smaku. Wymieszać i zagotować na bardzo małym ogniu. Trzymać tak zupę bez przykrycia na małym ogniu przez około 30 minut, barszcz ma tylko delikatnie się podgrzewać. Zupę przecedzić do czystego garnka, w razie potrzeby doprawić solą pieprzem lub majerankiem, dodać więcej bulionu.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać pokroić na ok. 1 cm plastry i wykroić gwiazdki.

Barszcz  podawać z ziemniakami wykrojonymi w kształcie gwiazdek lub z uszkami i natką z pietruszki.

Smacznego:- )

barszcz na zakwasie
Barszcz wigilijny na zakwasie (barszcz z kiszonych buraków)
barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny na zakwasie (barszcz z kiszonych buraków)
barszcz na zakwasie
Barszcz wigilijny na zakwasie (barszcz z kiszonych buraków)

4 komentarze :

  1. Piękny. Wpadnę do Ciebie na Wigilię ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie zapraszam, miejsce przy wigilijnym stole znajdzie każdy zbłąkany wędrowiec:-)

      Usuń
  2. Witam, właśnie nastawiłam (pierwszy raz) zakwas buraczany wg Pani przepisu :-) Mam pytanie odnośnie tego barszczu - jaką rolę odgrywa w nim sok jabłkowy i czy jest on niezbędny? Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trzymama kciuki za buraki, niech się pysznie ukiszą:)
      Sok jabłkowy dodany jest dla smaku, nadaje też barszczowi lekkiej słodyczy.
      Można go pominąć, zwiększając wg uznania ilość cukru.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...