12 stycznia 2017

Chili con carne

Jednogarnkowe danie z mielonym mięsem, fasolą i pomidorami
Chili con carne
Papryka z mięsem czyli meksykańskie chili con carne świetne rozgrzewające i pożywne danie jednogarnkowe, idealne na polskie zimowe obiady. Pysznie smakuje z dodatkiem białego ryżu, nachosów lub placków tortilla. Specjalnie do tej potrawy ugotowałam czerwona fasolę, ale jeśli nie macie na to czasu możecie użyć fasoli z puszki. Zachęcam też do samodzielnego zmielenia wołowiny (np. gulaszowej lub antrykotu), jest dużo smaczniejsza niż paczkowana. Chili można przygotować w większej ilości i zamrozić, nie traci na smaku. Moje chili con carne nie jest zbyt ostre ale jeśli lubicie piekielne smaki nie żałujcie chili i pieprzu Cayenne, będzie gorąco. A jeśli lubicie strączki polecam Wam przepisy na fasolkę po bretońsku, zupę meksykańską lub zupę peruwiańską.
Jednogarnkowe danie z mielonym mięsem, fasolą i pomidorami
Chili con carne

Jak ugotować chili con carne czyli paprykę z mięsem?

Składniki:
  • 200 g suchej czerwonej fasoli (lub puszka czerwonej fasoli)
  • 400 – 600 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 – 2 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • ½ łyżeczki chili
  • 300 ml bulionu wołowego lub wody
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
  • ½ mielonej kolendry
  • ½ pieprzu Cayenne
  • sól

Dodatkowo:
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • kwaśna śmietana
  • ser cheddar
  • nachos lub tortille


Fasolę wypłukać, najlepiej dzień wcześniej zalać zimną wodą i odstawić na 8 -12 godzin. Odlać wodę, ponownie wypłukać fasolę. Fasolę zalać wodą i gotować do miękkości przez 45 – 60 minut. Po ugotowaniu fasolę ostudzić w wodzie w której się gotowała. Jeśli ją odcedzicie, popęka jej skórka.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na klarowanym maśle. Dodać drobno posiekany czosnek, chili, kumin, oregano, kolendrę smażyć około minuty ciągle mieszając. Dodać wołowe mielone mięso i smażyć na wolnym ogniu aż zarumieni się z każdej strony.
Dodać rozdrobnione pomidory z puszki, całość doprawić solą pieprzem Cayenne i ewentualnie cukrem. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać pokrojona w kostkę paprykę, gotować jeszcze 10 – 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Na koniec dodać wcześniej ugotowaną czerwona fasolę i około 300 ml bulionu lub wody aby powstał gęsty sos. Gotować jeszcze chwilę aby wszystkie smaki się połączyły. Jeśli to konieczne chili con carne doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Gotowe danie podawać z kleksem kwaśnej śmietany, startym serem cheddar, świeżą kolendrą i nachosami lub podgrzanymi na suchej patelni plackami tortilli.

Smacznego :- )

Jednogarnkowe danie z mielonym mięsem, fasolą i pomidorami
Chili con carne
Jednogarnkowe danie z mielonym mięsem, fasolą i pomidorami
Chili con carne


                              

3 komentarze:

  1. już od jakiegoś czasu za mną chodzi, teraz popatrzyłam na te Twoje smakowite zdjęcia i będę musiała zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój syn nie zostawił by nawet trochę dania. Tak lubi takie ostre jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z moich ulubionych zimowych dań. Przeważnie mam dwie porcje w zamrażarce na czarną godzinę :-)

    OdpowiedzUsuń