Chili con carne |
Papryka z mięsem czyli meksykańskie chili con carne świetne rozgrzewające i pożywne danie jednogarnkowe, idealne na polskie zimowe obiady. Pysznie smakuje z dodatkiem białego ryżu, nachosów lub placków tortilla. Specjalnie do tej potrawy ugotowałam czerwona fasolę, ale jeśli nie macie na to czasu możecie użyć fasoli z puszki. Zachęcam też do samodzielnego zmielenia wołowiny (np. gulaszowej lub antrykotu), jest dużo smaczniejsza niż paczkowana. Chili można przygotować w większej ilości i zamrozić, nie traci na smaku. Moje chili con carne nie jest zbyt ostre ale jeśli lubicie piekielne smaki nie żałujcie chili i pieprzu Cayenne, będzie gorąco. A jeśli lubicie strączki polecam Wam przepisy na fasolkę po bretońsku, zupę meksykańską lub zupę peruwiańską.
Chili con carne |
Jak ugotować chili con carne czyli paprykę z mięsem?
Składniki:
- 200 g suchej czerwonej fasoli (lub puszka czerwonej fasoli)
- 400 – 600 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 – 2 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów
- 2 czerwone papryki
- ½ łyżeczki chili
- 300 ml bulionu wołowego lub wody
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
- ½ mielonej kolendry
- ½ pieprzu Cayenne
- sól
Dodatkowo:
- świeża kolendra lub natka pietruszki
- kwaśna śmietana
- ser cheddar
- nachos lub tortille
Fasolę wypłukać, najlepiej dzień
wcześniej zalać zimną wodą i odstawić na 8 -12 godzin. Odlać wodę, ponownie
wypłukać fasolę. Fasolę zalać wodą i gotować do miękkości przez 45 – 60 minut.
Po ugotowaniu fasolę ostudzić w wodzie w której się gotowała. Jeśli ją
odcedzicie, popęka jej skórka.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
klarowanym maśle. Dodać drobno posiekany czosnek, chili, kumin, oregano,
kolendrę smażyć około minuty ciągle mieszając. Dodać wołowe mielone mięso i
smażyć na wolnym ogniu aż zarumieni się z każdej strony.
Dodać rozdrobnione pomidory z puszki,
całość doprawić solą pieprzem Cayenne i ewentualnie cukrem. Dusić pod
przykryciem około 20 minut. Dodać pokrojona w kostkę paprykę, gotować jeszcze
10 – 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Na koniec dodać wcześniej ugotowaną
czerwona fasolę i około 300 ml bulionu lub wody aby powstał gęsty sos. Gotować jeszcze
chwilę aby wszystkie smaki się połączyły. Jeśli to konieczne chili con carne
doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Gotowe danie podawać z kleksem kwaśnej
śmietany, startym serem cheddar, świeżą kolendrą i nachosami lub podgrzanymi na
suchej patelni plackami tortilli.
Smacznego :- )
Chili con carne |
Chili con carne |
już od jakiegoś czasu za mną chodzi, teraz popatrzyłam na te Twoje smakowite zdjęcia i będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńMój syn nie zostawił by nawet trochę dania. Tak lubi takie ostre jedzonko :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych zimowych dań. Przeważnie mam dwie porcje w zamrażarce na czarną godzinę :-)
OdpowiedzUsuń