31 stycznia 2014

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska
Znowu zupa, ale tym razem wyjątkowa i ulubiona:- ) Nie wiem czy taką zupę jada się w Meksyku, ale składniki niewątpliwie kojarzą się z potrawami tamtejszej kuchni. Jest to popisowe danie męża najlepszego. Zupa jak na męskie gotowanie przystało  jest prosta, szybka do przygotowania, sycąca i cudownie rozgrzewająca. Jeśli nie macie pomysłu na gorący obiad, serdecznie polecam ten przepis. 
Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • biała część pora
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • główka małego czosnku
  • puszka białej fasoli
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka domowej vegety
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki papryki w płatkach
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • chili

Cebulę, paprykę pokroić w kostkę. Marchew, pora w półplasterki, czosnek w cienkie plasterki.
Mięso mielone lekko osolić i podsmażyć na patelni z cebulą i porem na zloty kolor. Mięso przełożyć do garnka zalać 2 i ½ litrem wody i gotować ok. 30 minut. Dodać pokrojoną paprykę, fasolkę szparagową oraz przyprawy (domową vegetę, paprykę słodką i w płatkach). Kiedy warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, dodać fasolę białą i czerwoną, kukurydzę, rozdrobnione pomidory z puszki i przecier pomidorowy, płatki czosnku. Całość zagotować doprawić solą i chili wg uznania.


Smacznego:- )

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

3 komentarze :

  1. Bardzo fajna zupka, sycąca i na pewno mocno rozgrzewająca, w sam raz na obecną pogodę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a do chlebka polecam sos develey salsa mexicana, który bardzo dobrze się komponuje smakowo z zupką :)

    OdpowiedzUsuń