Tort czekoladowo-bananowy |
Za kawałek takiego ciasta można oddać królestwo ;) To prawdziwy wyzwalacz endorfin i dobrego humoru. Dziś zapraszam na tort czekoladowo – bananowy, który skradł podniebienia całej rodziny. Banany i czekolada to zawsze udane połączenie, a w tym cieście smakują wyjątkowo wspaniale. Bardzo smakowity jest także krem czekoladowo-bananowy, albo ciasto "Banoffee" na biszkopcie, które znajdziecie na blogu. Przygotowując ten tort należy tylko zwrócić, że czekoladę najlepiej rozpuścić w śmietanie dzień wcześniej, aby zdążyła się dobrze schłodzić w lodówce. Biszkopt można także upiec dzień wcześniej, co bardzo skróci czas przygotowania tortu. Mam nadzieję, że nie muszę Was specjalnie namawiać do upieczenia tego ciasta, nieprzekonanym powiem, że nie można się od niego oderwać ;- )
Tort czekoladowo-bananowy |
Jak upiec ciasto czekoladowo-bananowe?
Biszkopt:
- 5 żółtek
- 5 białek
- ¾ szklanki cukru
- ⅔ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masa czekoladowa:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki rumu
- 6 - 7 bananów
- sok z ½ cytryny
Do nasączenia:
- Sok z ½ cytryny
- 3 łyżki rumu
- 3 łyżki wody
Polewa czekoladowa:
- 70 g masła
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
Dodatkowo:
- posiekane, uprażone, niesolone orzeszki ziemne
Smetanę kremówkę zagotować w garnku o
grubym dnie. Wsypać posiekaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści
uważając żeby nie przypalić masy. Czekoladową masę przykryć folią spożywczą i
odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie mocno schłodzić ją w lodówce (najlepiej
przez cała noc). Masa przed ubiciem musi być bardzo zimna inaczej krem nie
uda się.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę.
Ubijać i stopniowo dodawać cukier i ekstrakt waniliowy. Kiedy cukier całkowicie
się rozpuści, dodawać kolejno żółtka – zmiksować. Mąkę, kakao i proszek do
pieczenia przesiać do miski. Do masy
jajecznej wsypać przesianą mąkę, delikatnie wmieszać, starając się, aby piana
nie opadła. Masę przełożyć do tortownicy. Piec około 40 – 45 minut do tzw. „suchego
patyczka”. Biszkopt po wyjęciu przykryć bawełniana ściereczką i ostudzić.
Ostygnięte ciasto przeciąć na pół. Jeden
blat ciasta przełożyć powrotem do tortownicy.
Składniki na ponch do nasączenia
biszkoptu wymieszać i połową posmarować biszkopt w tortownicy.
Banany obrać i skropić sokiem z cytryny.
Część bananów pokroić w plasterki i ulożyć je wokół tortownicy. Resztę bananów
przekroić wzdłuż i poukładać na biszkopcie.
Dobrze schłodzoną masę czekoladową ubić
mikserem z 3 łyżkami rumu i wyłożyć na banany –wyrównać. Na wierzch położyć
drugi blat biszkoptu i posmarować go pozostałym ponchem. Cisto przełożyć do
lodówki.
Przygotować polewę czekoladową
podgrzewając w garnku wszystkie składniki (masło, kakao, cukier i wodę).
Gotować na małym ogniu przez około 5 minut aż składniki dobrze się połączą.
Zdjąć z ognia i przestudzić mieszając od czasu do czasu. Polewa powinna być letnia
aby dało się ją ładnie rozprowadzić po torcie.
Polewą udekorować wierzch ciasta a brzeg
obsypać prażonymi, poszatkowanymi orzechami ziemnymi. Ciasto schłodzić w
lodówce.
½ godziny przed podaniem wyjąć z
lodówki, lepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
Smacznego :- )
Źródło przepisu: Mała Cukierenka
Tort czekoladowo-bananowy |
Tort czekoladowo-bananowy |
Wygląda tak apetycznie że nie musisz mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że ktoś się skusi :) Pozdrawiam :*
UsuńCóż można więcej napisać - fenomenalny! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
UsuńSmakowicie wygląda. Kusi zwłaszcza to kremowa masa i banany.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa :D Miłego dnia!
UsuńBardzo mi miło, ze Ci się podoba :)
OdpowiedzUsuńCzy rum można zastąpić czymś innym?
OdpowiedzUsuńRobię !!! Mąż ma urodziny mam nadzieje ze mi wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńwezmę się za to wyzwanie w sobotę . Dam znać jak smakował i czy wyszedł
OdpowiedzUsuńCzym mozna zastapic rum?
OdpowiedzUsuńRum można pominąć lub dodać inny aromatyczny mocny alkohol :)
UsuńMożna dać 250ml śmietankini 250g mascarpone? Będzie jakaś różnica?
OdpowiedzUsuńKrem do tego ciasta przygotowuje się rozpuszczając czekoladę w kremówce, a następnie ubijając schłodzona masę. Nigdy nie rozpuszczałam czekolady w mascarpone. Możesz wykorzystać inny czekoladowy krem na bazie śmietany i serka mascarpone, tort na pewno będzie smakował równie dobrze.
UsuńNiestety biszkopt mi nie wyrósł a w masie były grudki czekolady :(
OdpowiedzUsuńKrem po wyjęciu z lodówki mi się rozpłynął mimo ze przed nałożeniem był dobrze ubity. Jaka może być przyczyna?
OdpowiedzUsuńCzy winą mogą być banany?