13 stycznia 2017

Tort czekoladowo-bananowy

Tort czekoladowo-bananowy
Za kawałek takiego ciasta można oddać królestwo ;) To prawdziwy wyzwalacz endorfin i dobrego humoru. Dziś zapraszam na tort czekoladowo – bananowy, który skradł podniebienia całej rodziny. Banany i czekolada to zawsze udane połączenie, a w tym cieście smakują wyjątkowo wspaniale. Bardzo smakowity jest także krem czekoladowo-bananowy, albo ciasto "Banoffee" na biszkopcie, które znajdziecie na blogu. Przygotowując ten tort należy tylko zwrócić, że czekoladę najlepiej rozpuścić w śmietanie dzień wcześniej, aby zdążyła się dobrze schłodzić w lodówce. Biszkopt można także upiec dzień wcześniej, co bardzo skróci czas przygotowania tortu. Mam nadzieję, że nie muszę Was specjalnie namawiać do upieczenia tego ciasta, nieprzekonanym powiem, że nie można się od niego oderwać ;- )

Tort czekoladowo-bananowy

Jak upiec ciasto czekoladowo-bananowe?

Biszkopt:
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • ⅔ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masa czekoladowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki rumu
  • 6 - 7 bananów
  • sok z ½ cytryny

Do nasączenia:
  • Sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki rumu
  • 3 łyżki wody

Polewa czekoladowa:
  • 70 g masła
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo:
  • posiekane, uprażone, niesolone orzeszki ziemne

 
Tort czekoladowo-bananowy
Smetanę kremówkę zagotować w garnku o grubym dnie. Wsypać posiekaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści uważając żeby nie przypalić masy. Czekoladową masę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie mocno schłodzić ją w lodówce (najlepiej przez cała noc). Masa przed ubiciem musi być bardzo zimna inaczej krem nie uda się.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Ubijać i stopniowo dodawać cukier i ekstrakt waniliowy. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodawać kolejno żółtka – zmiksować. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski.  Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, delikatnie wmieszać, starając się, aby piana nie opadła.  Masę przełożyć do tortownicy.  Piec około 40 – 45 minut do tzw. „suchego patyczka”. Biszkopt po wyjęciu przykryć bawełniana ściereczką i ostudzić.

Ostygnięte ciasto przeciąć na pół. Jeden blat ciasta przełożyć powrotem do tortownicy.

Składniki na ponch do nasączenia biszkoptu wymieszać i połową posmarować biszkopt w tortownicy.

Banany obrać i skropić sokiem z cytryny. Część bananów pokroić w plasterki i ulożyć je wokół tortownicy. Resztę bananów przekroić wzdłuż i poukładać na biszkopcie.

Dobrze schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem z 3 łyżkami rumu i wyłożyć na banany –wyrównać. Na wierzch położyć drugi blat biszkoptu i posmarować go pozostałym ponchem. Cisto przełożyć do lodówki.

Przygotować polewę czekoladową podgrzewając w garnku wszystkie składniki (masło, kakao, cukier i wodę). Gotować na małym ogniu przez około 5 minut aż składniki dobrze się połączą. Zdjąć z ognia i przestudzić mieszając od czasu do czasu. Polewa powinna być letnia aby dało się ją ładnie rozprowadzić po torcie.

Polewą udekorować wierzch ciasta a brzeg obsypać prażonymi, poszatkowanymi orzechami ziemnymi. Ciasto schłodzić w lodówce.

½ godziny przed podaniem wyjąć z lodówki, lepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

Smacznego :- )

Źródło przepisu: Mała Cukierenka

Tort czekoladowo-bananowy
Tort czekoladowo-bananowy

                              

16 komentarzy:

  1. Wygląda tak apetycznie że nie musisz mnie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż można więcej napisać - fenomenalny! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda. Kusi zwłaszcza to kremowa masa i banany.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy rum można zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię !!! Mąż ma urodziny mam nadzieje ze mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wezmę się za to wyzwanie w sobotę . Dam znać jak smakował i czy wyszedł

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Rum można pominąć lub dodać inny aromatyczny mocny alkohol :)

      Usuń
  8. Można dać 250ml śmietankini 250g mascarpone? Będzie jakaś różnica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem do tego ciasta przygotowuje się rozpuszczając czekoladę w kremówce, a następnie ubijając schłodzona masę. Nigdy nie rozpuszczałam czekolady w mascarpone. Możesz wykorzystać inny czekoladowy krem na bazie śmietany i serka mascarpone, tort na pewno będzie smakował równie dobrze.

      Usuń
  9. Niestety biszkopt mi nie wyrósł a w masie były grudki czekolady :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Krem po wyjęciu z lodówki mi się rozpłynął mimo ze przed nałożeniem był dobrze ubity. Jaka może być przyczyna?
    Czy winą mogą być banany?

    OdpowiedzUsuń