27 kwietnia 2016

Ciasto "Banoffee" na biszkopcie

Cisto z bananami, karmelem i bitą śmietaną
Ciasto "Banoffee" na biszkopcie
Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę doczekać się długiego majowego weekendu. W tym roku mam bardzo bogate plany na te kilka wolnych dni. Najważniejszym punktem jest ślub mojej najlepszej przyjaciółki - tak się cieszę! Dla Was na majówkę mam za to przepis na ciasto - „Banoffee” jedno z tych, które smakuje wszystkim. Delikatny biszkopt, banany, krem mascarpone, kajmak i lekko słone krakersy – niebo w gębie. Jeśli szukacie ciasta idealnego na nadchodzący weekend to koniecznie skuście się na nie.

Biszkopt:
  • 4 żółtka
  • 4 bałka
  • 120 g cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Do nasączenia:
  • ½ szklanki mocnej schłodzonej herbaty

Krem mascarpone:
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki masy kajmakowe (z puszki ok. 500 g)

Dodatkowe składniki:
  • ok. 500 g masy kajmakowej (- 3 łyżki użyte do kremu mascarpone)
  • ok. 180 g krakersów
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 fixy
  • 4 – 5 bananów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kakao do posypania

Blachę o wymiarach 23cm x 33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż cały cukier się rozpuści. Do piany dodać żółtka i chwile ubijać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do piany dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy. Piec około 25 – 30  minut do tzw. „suchego patyczka”. Biszkopt przykryć lniana ściereczką i wystudzić. Po wystudzeniu biszkopt nasączyć ostudzona herbatą.

Banany pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Schłodzona kremówke ubić na sztywno. Serek mascarpone ubić z 3 łyżkami kajmaku na gładką masę. Dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać.

500 ml kremówki ubić na sztywno z fixami.

Na biszkopcie ułożyć plasterki bananów. Na banany wyłożyć krem z mascarpone i wygładzić. Na kremie ułożyć jeden obok drugiego krakersy. Na krakersach rozsmarować pozostałą masę kajmakową. Na wierzchu wyłożyć bitą śmietanę. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Przed podaniem ciasto oprószyć kakao.

Smacznego :- )

Źródło przepisu: Zjem to 


Cisto z bananami, kajmakiem i bitą śmietaną
Ciasto "Banoffee" na biszkopcie

Cisto z bananami, karmelem, kajmakiem i bitą śmietaną
Ciasto "Banoffee" na biszkopcie

Deser Banoffee
Ciasto "Banoffee" na biszkopcie

Cisto przekładane mascarpone z kajmakiem i bananami
Ciasto "Banoffee" na biszkopcie

12 komentarzy :

  1. Wspaniałe! Idealne na każdą porę <3 Ja również nie mogę się doczekać majówki i tego, że spędzę z moim Mężem więcej czasu ;) Udanej zabawy na weselu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Gosiu:) Życzę Ci również fantastycznej majówki i oczywiście dużo słońca :)

      Usuń
  2. takiego ciasta jeszcze nie robiłam, wygląda przepysznie, muszę koniecznie wypróbować przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :) Jeśli je upieczesz na pewno Ci zasmakuje :)

      Usuń
  3. Dla mnie to ciasto jest ciut za słodkie, ale i tak je uwielbiam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aby ciasto nie było zbyt słodkie nie dodaje do bitej śmietany cukru :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. A blacha jakie musimy mieć wymiary?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już uzupełniłam wpis :) Użyłam blachy o wymiarach 23x33 cm. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Mega rewelacyjne ciasto. Łatwe, smaczne, świetnie się dzieli. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro robię w wersji z mandarynkami. Ciekawe jakie wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...