15 marca 2017

Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami

Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami
Czy tak jak ja nie możecie doczekać się już wiosny i lata? Najbardziej brakuje mi świeżych warzyw i owoców tych zrywanych prosto z drzewa. Póki co korzystam z dobrodziejstw cywilizacji czyli mrożonek. Tym razem zamarzyła mi się letnia tarta sernikowa sięgnęłam więc po mrożone wiśnie. Ciasto tak nam zasmakowało, ze piekłam je dwa razy pod rząd. Już nie mogę się doczekać kiedy zrobię taką tarte ze świeżych owoców albo tarte morelową z chrupiącą kruszonką
Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami

 Jak zrobić tartę sernikową z wiśniami?

Składniki na spód:
  • 125 g masła
  • 100 g krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500 g sera podwójnie mielonego (lub z wiaderka)
  • 70 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 1 op. (7g) cukru z wanilią
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • około 300 g drylowanych wiśni


Jeśli wiśnie są mrożone rozmrozić je i odsączyć z soku.

Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, dodać kawałki zimnego masła, żółtka i kwaśną śmietanę – zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Formę na tarte o średnice około 22 cm wysmarować masłem. 2/3 ciasta wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód i boki formy. Jeszcze raz schłodzić przez 20 minut.

Na tarte położyć folie aluminiowa lub pergamin i obciążyć suchą fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Ciasto piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C, następnie zdjąć obciążenie, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 15 minut.

Przygotować masę serową mieszając w misce na jednolita masę twaróg, cukier, budyń w proszku, cukier z wanilią  i jajko.

Masę przelać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć wypestkowane wiśnie. Resztę ciasta rozwałkować i powycinać formą na pierniki małe serduszka (lub inne kształty). Ułożyć je na wiśniach. Jeśli nie chcecie wycinać „ciasteczek”, możecie po prostu ciasto zetrzeć na tarce lub rozkruszyć palcami. Ciasto wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C i piec przez 20 minut.

Smacznego:- ) 

Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami
Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami


                              

5 komentarzy :

  1. Tarta wygląda pysznie! chętnie bym takiej spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie obłędne ciacho!.

    OdpowiedzUsuń
  3. nic dziwnego, że zasmakowała wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast krupczatki mogę dać po prostu pszenną? Nie mam także formy do tarty. Czy moze być zwykła tortownica?

    OdpowiedzUsuń