Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami |
Czy tak jak ja nie możecie doczekać się już wiosny i lata? Najbardziej brakuje mi świeżych warzyw i owoców tych zrywanych prosto z drzewa. Póki co korzystam z dobrodziejstw cywilizacji czyli mrożonek. Tym razem zamarzyła mi się letnia tarta sernikowa sięgnęłam więc po mrożone wiśnie. Ciasto tak nam zasmakowało, ze piekłam je dwa razy pod rząd. Już nie mogę się doczekać kiedy zrobię taką tarte ze świeżych owoców albo tarte morelową z chrupiącą kruszonką.
Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami |
Jak zrobić tartę sernikową z wiśniami?
Składniki na spód:
- 125 g masła
- 100 g krupczatki
- 100 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g sera podwójnie mielonego (lub z wiaderka)
- 70 g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 1 op. (7g) cukru z wanilią
- 1 jajko
Dodatkowo:
- około 300 g drylowanych wiśni
Jeśli wiśnie są mrożone rozmrozić je i odsączyć
z soku.
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, dodać
kawałki zimnego masła, żółtka i kwaśną śmietanę – zagnieść szybko ciasto.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Formę na tarte o średnice około 22 cm wysmarować
masłem. 2/3 ciasta wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód i boki formy. Jeszcze raz
schłodzić przez 20 minut.
Na tarte położyć folie aluminiowa lub
pergamin i obciążyć suchą fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Ciasto
piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C, następnie zdjąć obciążenie, zmniejszyć
temperaturę do 180°C i piec kolejne 15 minut.
Przygotować masę serową mieszając w
misce na jednolita masę twaróg, cukier, budyń w proszku, cukier z wanilią i jajko.
Masę przelać na podpieczony spód, na
wierzchu ułożyć wypestkowane wiśnie. Resztę ciasta rozwałkować i powycinać formą
na pierniki małe serduszka (lub inne kształty). Ułożyć je na wiśniach. Jeśli nie
chcecie wycinać „ciasteczek”, możecie po prostu ciasto zetrzeć na tarce lub rozkruszyć
palcami. Ciasto wstawić do piekarnika o temperaturze 180°C i piec przez 20
minut.
Smacznego:- )
Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami |
Czekoladowa tarta sernikowa z wiśniami |
Tarta wygląda pysznie! chętnie bym takiej spróbowała
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńAbsolutnie obłędne ciacho!.
OdpowiedzUsuńnic dziwnego, że zasmakowała wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast krupczatki mogę dać po prostu pszenną? Nie mam także formy do tarty. Czy moze być zwykła tortownica?
OdpowiedzUsuń