Zupa ogórkowa |
Czy znacie lepszą zupę niż zupa ogórkowa? Dla mnie to smak dzieciństwa, smak wakacji spędzanych u babci Ludwiki. To babcia Ludwika robiła najpyszniejsze kiszone ogórki i to jej zupa była wyjątkowa. Teraz Junior zajada zupę robioną przez babcię Basię i uważa, że jest najlepsza na świecie. To chyba magiczne kuchnie, w których gotują niezwykłe babcie… I w głowie pojawia się kiełkująca myśl, czy kiedyś zachwycę jakiegoś malucha kwaśną zupą ;)
Jak ugotować najlepszą zupę ogórkową?
Składniki na wywar:
- około 400 g żeberek wieprzowych
- 3 skrzydełka
- 1 szyja indyka
- 1 łyżeczka soli
- 4 ziela angielskie
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka pieprzu ziarnistego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- zielona część pora
- 3 – 4 gałązki natki pietruszki
- 1 cebula
Składniki na zupę:
- 6 – 8 ogórków kiszonych
- 500 g obranych ziemniaków
- 1 niezbyt duża marchewka
- ½ pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 ml śmietany 18%
- 1 żółtko
- (lub 150 g kwaśnej śmietany 18%)
Żeberka opłukać i pokroić na mniejsze
kawałki, włożyć je do dużego garnka i zalać około 4 litrami zimnej wody.
Zagotować, zebrać gromadzące się szumowiny. Dodać łyżeczkę soli i gotować na małym
ogniu przez około godzinę. Skrzydełka kurczaka i indyczą szyję opłukać i
dołożyć do gotujących się żeberek. Wsypać przyprawy (ziele angielskie, liście
laurowe, pieprz). Dodać obrana i opłukaną włoszczyznę (marchew, pietruszkę,
seler, por, gałązki pietruszki oraz opalana nad kuchennym palnikiem cebulę.
Zupę gotować około półtorej godziny na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką.
Wywar odcedzić. Dodać do niego ziemniaki
pokrojone w gruba kostkę oraz startą
marchew i pietruszkę. Zupę gotować około
15 minut do miękkości ziemniaków. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce i dodać do
zupy. Gotować około 10 minut, aż ogórki będą miękkie.
W szklance rozrobić śmietanę z żółtkiem.
Zahartować dodając około ½ szklanki ciepłego wywaru. Wlać do gotującej się zupy
– zamieszać. Wsypać posiekany koperek i natkę pietruszki. Zupy już nie gotować, aby nie ścięło się jajko.
Zupę podawać z kawałkami gotowanego
mięsa i ulubionym pieczywem.
Zamiast śmietany z żółtkiem zupę można zabielić
kwaśna śmietaną. Należy ją także zaharować przed dodaniem do zupy.
Jeśli zupę ogórkową chcecie przechowywać
dłużej, na kilka obiadów, najlepiej zawekować ją przed dodaniem śmietany.
Jeśli lubicie bardzo kwaśne zupy (jak ja
i Junior) możecie zaostrzyć jej smak dodając kilka łyżek soku z kiszonych ogórków.
Smacznego :- )
Zupa ogórkowa |
Zupa ogórkowa |
ile osób tyle sposobów na ogórkową, ja robię troszkę inaczej, a moja mama jeszcze inaczej ale myśle, że każda wersja jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smaku na zupę ogórkową :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG: HTTP://KAAYEN.BLOGSPOT.COM
Wzajemna obserwacja? :)
Nie ma to jak pyszna, klasyczna zupa ogórkowa. Pomaga szczególnie w niedzielne, "ciężkie" poranki :D
OdpowiedzUsuń