Mój nowy, najlepszy mazurek :- ) Kruchy spód z maki krupczatki i włoskich orzechów. Aksamitny krem – mus z jabłek, a całość wykończona cienką warstwą polewy z białej czekolady, czyż nie brzmi kusząco? Zapewniam Was, że smakuje jeszcze lepiej i jeśli szukacie przepisu na wyjątkowe wielkanocne ciasto to dobrze trafiliście. Mazurka ozdabiałam razem z Juniorem chipsami jabłkowymi, orzechami, kuleczkami i wiórkami czekoladowymi. Krem jabłkowy, który tu użyłam na pewno jeszcze użyję w innych ciastach ponieważ jest przepyszny.
Drodzy czytelnicy, korzystając z okazji
chcę Wam życzyć wspaniałych Świąt Wielkanocnych.
Niech będą wyjątkowo smaczne, słoneczne, radosne i pełne beztroskich chwil.
Mazurek orzechowy z kremem jabłkowym i polewą z białej czekolady |
Jak zrobić mazurka orzechowego z kremem jabłkowym i polewą z białej czekolady?
Składniki:
- 125 g mąki krupczatki
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Krem jabłkowo-czekoladowy:
- 300 g obranych jabłek
- 2 – 3 łyżki cytryny
- 100 g białej czekolady
Polewa
czekoladowa:
- 50 g białej czekolady
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
Do
dekoracji:
- suszone jabłka
- orzechy włoskie
- czekoladowe kulki
Mazurek orzechowy z kremem jabłkowym i polewą z białej czekolady |
Z mąki krupczatki, zmielonych orzechów,
masła, żółtka i kwaśnej śmietany szybko zagnieść ciasto (nie powinno się
ocieplić). Zawinąć w folie spożywczą i chłodzić w lodówce około 30 minut.
Okrągłą formę o średnicy 21 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. ¾ ciasta przełożyć do formy, z pozostałej części
uformować wałeczek i ułożyć na brzegu, następnie przycisnąć widelcem. Spód
ponownie schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec
około 20 minut, tak aby ciasto nabrało złotego koloru.
Mazurka wystudzić.
Jabłka zetrzeć na tarce lub drobno
pokroić i ugotować na mus z odrobina wody. Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną
się rozpadać – zmiksować. Dodać posikaną białą czekoladę, mieszać aż całkowicie
się rozpuści. Masę jabłkowa zmiksować. Gotować jeszcze 10 – 15 minut aby mus
zgęstniał. Na koniec doprawić go do smaku sokiem z cytryny.
Mus schłodzić i wyłożyć na kruchy spód.
W kąpieli wodnej rozpuścić białą
czekoladę i olej kokosowy. Tak powstałą polewą ozdobić mazurka. Na koniec udekorować
suszonymi jabłkami, orzechami i czekoladowymi kulkami.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego :- )
Mazurek orzechowy z kremem jabłkowym i polewą z białej czekolady |
Mazurek orzechowy z kremem jabłkowym i polewą z białej czekolady |
Chciałabym spróbować!! :)
OdpowiedzUsuńMój blog
musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuń