29 września 2017

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym
Kiedy lasy pełne są grzybów trzeba korzystać z dobrodziejstwa natury, zbierać je koszami i jeść. Słyszałam nawet, że ze względu na duży wysyp podgrzybków i prawdziwków w sklepach zaczyna brakować octu. Ponoć jest masowo wykupowany przez amatorów marynowanych grzybów :- ) Uwielbiamy rodzinne wypady do lasu z koszykami, zapełniamy je z radością i zjadamy na obiad. W tym roku wyjątkowo smakują nam polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-grzybowym i tym przepisem dziele się dziś  z Wami. Do sosu podałam kaszę jęczmienną i to był strzał w dziesiątkę. Junior stwierdził, że taką kaszę to on może jeść codziennie ;- )
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym

Jak ugotować polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym?

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Sos grzybowo-śmietanowym:
  • 1 cebula
  • 500 g grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 330 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Polędwiczkę, umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Pokroić ją na około 1 ½ cm kotleciki. Każdy kotlet rozdusić ręką, oprószyć solą i pieprzem po czy panierować w mące.
Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła klarowanego po około 2 – 3 minuty z każdej strony – powinny się zarumienić. Polędwiczki odłożyć na bok.

Na tym samum tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać grzyby (większe prawdziwki czy też podgrzybki pokroić na mniejsze kawałki). Podsmażać całość około 5 minut. Dodać kotlety z polędwiczki i całość zalać zahartowaną śmietaną. Gotować pod przykryciem około 15 – 20 minut. Sos powinien się zagęścić, a smaki połączyć. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i dwie łyżeczki masła.
Polędwiczki z sosie grzybowo-śmietanowym podawać z kaszą, ziemniakami, makaronem, plackami ziemniaczanymi lub kopytkami. Pysznie smakują także z kromką świeżego domowego chleba.

Smacznego :- )

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-śmietanowym


                              

2 komentarze :

  1. Smacznie :) czarujące podanie i już czuję ten zapach grzybków, który uwielbiam ! I już w brzuchu burczy !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie. Podałam z pęczakiem i surówką z buraków i papryki. Dziękuję za przepis i gorąco polecam, zwłaszcza, że grzybów jest obecnie w bród. Żal nie skorzystać.

    OdpowiedzUsuń