Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem |
Zapiekane warzywa to wspaniały pomysł na rozgrzewający jesienny obiad. Dziś przepis na zapiekane bakłażany z mielonym mięsem i pęczakiem. Dodatkowo całość przykryta chrupiącą kruszonką z parmezanu i panko. Danie co prawda potrzebuje dość dużo czasu, ale warto poczekać – bakłażan smakuje wspaniale. Użyłam kaszy pęczak, która pozostała mi z obiadu. Jeśli wolicie inne kasze (jaglaną czy perłową) możecie ich użyć, jednak według mnie duże ziarna pęczaku świetnie pasują do tego dania. A jeśli lubicie faszerowane warzywa polecam przepis na czerwoną paprykę faszerowana mięsem z indyka lub gołąbki dziadka Andrzeja.
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Garneczki.pl.
Jak zrobić bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem?
Składniki:
- 3 bakłażany
- 1 łyżka oliwy
- sól
Farsz z mielonego mięsa:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g ugotowanej kaszy pęczak
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu
Chrupiąca kruszonka
4 łyżki panko (lub grubo tartej bułki)4 łyżki tartego parmezanu
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem |
Piękne
kamionkowe naczynie żaroodporne do zapiekania Mason Cash - znajdziecie tutaj.
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem |
Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić
wzdłuż na dwie równe części. Miąższ ponacinać w kratkę, oprószyć solą i skropić
oliwą. Bakłażana ułożyć nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym wyłożonym
papierem do pieczenia. Piec pod przykryciem przez 40 - 45 minut aż bakłażan
będzie miękki.
W czasie kiedy pieką się bakłażany
przygotować mięsny farsz . Mięso
wymieszać z pęczakiem, natką pietruszki,
koncentratem pomidorowym, jajkami, solą, pieprzem i papryką w proszku.
Panko wymieszać z parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.
Wyjąć bakłażany z piekarnika. Kiedy przestygną
wydrążyć je pozostawiając około ½ cm warstwę. Miąższ drobno pokroić i dodać do
farszu.
Łódeczki bakłażana oprószyć solą,
napełnić mięsnym farszem i posypać kruszonką z panko i parmezanu. Bakłażany
przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia w
piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35 – 45 minut.
Smacznego:- )
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem |
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem |
Bakłażana
można doprawić świeżo zmielonym pieprzem
- drewniany młynek do pieprzu lub soli kupicie tutaj.
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem |
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem |
oj, tęsknię za pęczakiem. Jak tylko będę w Polsce zrobię sobie chyba zapas :)
OdpowiedzUsuńDobrze się zapowiada. Tylko dlaczego ja mam wciąż wrażenie, że bakłażany źle piekę? :) Są trochę 'gumowe' i za bardzo za nimi nie przepadam. :) Ale u Ciebie estetycznie i smakowicie jest :)
OdpowiedzUsuńNo to wpadam na obiad :D
OdpowiedzUsuń