3 października 2017

Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem

Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem
Zapiekane warzywa to wspaniały pomysł na rozgrzewający jesienny obiad. Dziś przepis na zapiekane bakłażany z mielonym mięsem i pęczakiem. Dodatkowo całość przykryta chrupiącą kruszonką z parmezanu i panko. Danie co prawda potrzebuje dość dużo czasu, ale warto poczekać – bakłażan smakuje wspaniale. Użyłam kaszy pęczak, która pozostała mi z obiadu. Jeśli wolicie inne kasze (jaglaną czy perłową) możecie ich użyć, jednak według mnie duże ziarna pęczaku świetnie pasują do tego dania. A jeśli lubicie faszerowane warzywa polecam przepis na czerwoną paprykę faszerowana mięsem z indyka lub gołąbki dziadka Andrzeja.
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Garneczki.pl.

Jak zrobić bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem?

Składniki:
  • 3 bakłażany
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Farsz z mielonego mięsa:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu

Chrupiąca kruszonka
4 łyżki panko (lub grubo tartej bułki)4 łyżki tartego parmezanu

Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem
Piękne kamionkowe naczynie żaroodporne do zapiekania Mason Cash - znajdziecie tutaj.

Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem

Bakłażany umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwie równe części. Miąższ ponacinać w kratkę, oprószyć solą i skropić oliwą. Bakłażana ułożyć nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piec pod przykryciem przez 40 - 45 minut aż bakłażan będzie miękki.





W czasie kiedy pieką się bakłażany przygotować mięsny farsz .  Mięso wymieszać z pęczakiem, natką pietruszki,  koncentratem pomidorowym, jajkami, solą, pieprzem i papryką w proszku. Panko wymieszać z parmezanem startym na tarce o grubych oczkach.

Wyjąć bakłażany z piekarnika. Kiedy przestygną wydrążyć je pozostawiając około ½ cm warstwę. Miąższ drobno pokroić i dodać do farszu.

Łódeczki bakłażana oprószyć solą, napełnić mięsnym farszem i posypać kruszonką z panko i parmezanu. Bakłażany przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35 – 45 minut.

Smacznego:- )

garneczki.pl
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem
garneczki.pl
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem
Bakłażana można doprawić świeżo zmielonym pieprzem  - drewniany młynek do pieprzu lub soli kupicie tutaj.

garneczki.pl
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem i pęczakiem

                              

3 komentarze:

  1. oj, tęsknię za pęczakiem. Jak tylko będę w Polsce zrobię sobie chyba zapas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze się zapowiada. Tylko dlaczego ja mam wciąż wrażenie, że bakłażany źle piekę? :) Są trochę 'gumowe' i za bardzo za nimi nie przepadam. :) Ale u Ciebie estetycznie i smakowicie jest :)

    OdpowiedzUsuń