7 listopada 2012

Kopytka dyniowe na słodko


Mehlspeisen
Kopytka dyniowe na słodko
Jeszcze wciąż można kupić dynię, a ponieważ w tym roku mam wyjątkową słabość do tego warzywa postanowiłam przygotować kluski dyniowe. Tym razem dyniowe kopytka podane na sposób austriacki – na słodko. Taki sposób podawania Mehlspeisen podpatrzyłam dawno temu w programie Roberta Makłowicza.

Jak zrobić kopytka dyniowe na słodko? 

Składniki:
·       500 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
·       500 g dyni
·       1 jajko
·       1 cukier waniliowy
·       ½ łyżeczki soli
·       2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
·       2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej
·       300g – 350g mąki pszennej

Dodatkowo:
·       2 łyżki mielonych orzechów laskowych
·       1 łyżka migdałów w płatkach
·       2 łyżki cukru brązowego
·       2 łyżki masła

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i dusimy z minimalną ilością wody aż dynia zacznie się rozpadać. Odsączamy nadmiar wody.  Z puree dyniowego, ziemniaków, jajka, cukier waniliowy, sól, mąkę ziemniaczaną i pełnoziarnistą wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gęste, elastyczne, ale niezbyt twarde.

Na blacie rozsypać odrobinę mąki, formować wałki z ciasta i nożem kroić kopytka lub trójkąty. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie, wyjąć po około 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

Na patelni rozpuścić masło dodać cukier i orzechy, lekko zarumienić.
Kopytka wrzucić na patelnię i obtoczyć z każdej strony w orzechach.
Podawać posypane cukrem pudrem i ewentualnie z kleksem bitej śmietany:- ).

Smacznego:- )


Mehlspeisen
Słoneczny sernik dyniowy

Mehlspeisen
Kopytka dyniowe na słodko
Mehlspeisen
Kopytka dyniowe na słodko

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz