Paprykarz jaglany z sardynkami |
Pasty kanapkowe można zrobić dosłownie z wszystkiego i często je przygotowuję. Zazwyczaj są to pasty jajeczne lub pastę dr Budwig lub pasty rybne, ale od czasu do czasu przychodzi mi ochota na coś trochę bardziej czasochłonnego. Tym razem przygotowałam paprykarz jaglany z sardynkami. Zamiast ryżu, który dodawany jest do dobrze znanego z dzieciństwa paprykarza szczecińskiego, dosypałam ugotowaną kaszę jaglaną. Taki domowy paprykarz jest wyjątkowy i wszystkim polecam przygotowanie go w wolnej chwili. Zamiast sardynek w oleju możecie użyć innej ulubionej ryby. Może to być np. wędzona makrela, pstrąg czy tuńczyk w oleju.
Jak zrobić paprykarz jaglany z sardynkami?
Składniki:
- 1 puszka sardynek w oleju
- 2 łyżki oleju z puszki
- 1/3 szklanka kaszy jaglanej (około 1 szklanka ugotowanej kaszy)
- ok. 10 cm kawałek pora
- 1 cebula
- 1 duża marchew (lub 2 małe)
- 1 pietruszka
- ok. 100 g kawałek selera
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej
papryki
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- świeżo mielony pieprz
Paprykarz jaglany z sardynkami |
Kaszę
jaglaną uprażyć w garnku, przepłukać wrzątkiem i ugotować w podwójnej ilości
wody z odrobiną soli
Sardynki
rozdrobnić.
Por
pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na
tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekać.
Na
patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić cebulę, por i czosnek - chwilę smażyć, aż
się zeszklą. Dodać starte warzywa i dalej smażyć około 3 minut. Do warzyw dodać
około ⅓ szklankę wody i dusić, aż warzywa będą miękkie.
Do
warzyw dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy , doprawić do smaku solą i
pieprzem – całość wystudzić.
Warzywa
wymieszać z ryżem i rozdrobnionymi sardynkami. Jeśli paprykarz jest zbyt suchy
dodać 2 łyżki oleju z sardynek lub trochę przegotowanej wody.
Smacznego
:- )
Paprykarz jaglany z sardynkami |
Paprykarz jaglany z sardynkami |
Bardzo lubię takie paprykarze:)
OdpowiedzUsuń