Racuchy dyniowe to mój ulubiony jesienny podwieczorek. Delikatne, puszyste, błyskawiczne do przygotowania pod warunkiem, że macie gotowa porcję puree dyniowego. Dzięki dodatkowi piany z białek rozpływają się w ustach. Podaję je z dżemem wiśniowo – malinowy i jogurtem greckim. Junior uwielbia je z syropem klonowym. Zamiast cukru waniliowego dodaję czasami łyżeczkę cynamonu albo imbiru. Ostatnio dodałam garść żurawin – smakowało pysznie.
Racuchy dyniowe |
Jak zrobić racuchy dyniowe?
Składniki:
- 3 białka
- szczypta soli
- 250 g puree dyniowego (TUTAJ znajdziesz przepis)
- 100 g jogurtu
- 2 łyżki oleju
- 3 żółtka
- 1 ½ szklanki maki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Dodatkowo:
- olej lub masło klarowane do smażenia
Białka
ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli.
W
misce zmiksować puree dyniowe, żółtka, jogurt, olej, cukier. Dodać mąkę przesiana
z proszkiem do pieczenia i sodą. Na
koniec do masy dodać piane z białek i delikatnie wymieszać.
Piec
na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Podawać
posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami: owocami, dżemami, serkiem,
jogurtami.
Smacznego
:- )
Racuchy dyniowe |
Racuchy dyniowe |
smakowitości :) :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zjadła bym wszystkie -:)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuń