Zupa cygańska |
Ostra, rozgrzewająca zupa cygańska w sam raz na zimowy obiad. Można ją naprawdę szybko ugotować i nasycić całą rodzinę. Przepis na zupę z dodatkiem podsmażonego boczku, papryki i pomidorów widziałam już na wielu blogach. Bardzo lubię zupy a zgłasza uwielbiam je gotować zimą więc postanowiłam i ja jej spróbować. Zasmakowała wszystkim i teraz obok zupy meksykańskiej to jedno z moich ulubionych jesienno-zimowych dań. Gotuję ją często, zwłaszcza kiedy mam pod ręką domowy rosół. Dlaczego nazwana jest zupą cygańską? Nie mam pojęcie, ale nazwa nie ma większego znaczenie kiedy zupa pysznie smakuje i rozgrzewa.
Zupa cygańska |
Jak ugotować zupę po cygańsku?
Składniki:
- 1 ½ l rosołu
- 300 g wędzonego boczku
- 2 kiełbasy śląskie
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ - 1 papryczka chili
- 1 marchew
- 5 ziemniaków
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka majeranku
- 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego (lub pomidory z puszki)
- sól
- pieprz
- chili
- ewentualnie 1 łyżeczka cukru
Do dekoracji:
- kwaśna śmietana
- natka pietruszki
Zupa cygańska |
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Marche zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki i marchew zalać bulionem i gotować na małym ogniu.
Kiedy gotują się warzywa wędzony boczek,
kiełbasę śląską, cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na zimną patelnię i podsmażać aż
wytopi się tłuszcz. Dodać posiekaną cebule i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażać,
aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i drobno posiekane i
oczyszczone z pestek chili oraz słodka paprykę (ilość ostrej papryki należy dodać
wg uznania w zależności czy wolicie bardziej czy mniej ostrą zupę). Warzywa chwilę
dusić tak aby apryka lekko zmiękła. Jeśli to konieczne można całość podlać
kilkoma łyżkami bulionu. Na koniec dodać koncentrat i wszystko dobrze połączyć.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z ziemniakami. Zupę
doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem - doprowadzić
do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż
warzywa będą miękkie.
Zupę można zabielić kwaśna śmietaną ale
ja wolę podać śmietanę (lub gesty jogurt) osobno a zupę przed podaniem posypać natką
pietruszki.
Smacznego :- )
Zupa cygańska |
Robilam ta zupe niedawno,bardzo nam smakowala:) to zreszta kolejny udany przepis od Ciebie:)
OdpowiedzUsuń