Roladki drobiowe z musem z kurczaka z morelami |
Co przygotować na rodzinny obiad? Może skusicie się na roladki drobiowe z musem z kurczaka z morelami, rukolą i sosem bazylikowym? Roladki zawija się w folię spożywcza i gotuje w wodzie, dzięki czemu pierś kurczaka jest soczysta i delikatna. Mus nadaje mięsu aromat i dodaje smaku. Dodatkowo roladki pięknie wyglądają, myślę, że to takie lekkie wiosenne danie. Roladki drobiowe pysznie smakują z sosem bazylikowym podanym na gorąco. Jeśli jednak chcecie, żeby danie było mniej kaloryczne pomińcie go i podajcie mięso po prostu na zielonej sałatce. I jeszcze jedna uwaga roladki smaczne są także na zimno i mogą zastąpić sklepowe wędliny. Podpowiem, że na blogu znajdziecie przepis na roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz dietetyczne roladki z kurczaka.
Jak zrobić roladki drobiowe z musem z kurczaka z morelami?
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 50 ml śmietany kremówki 30 - 36%
- garść suszonych moreli
- 2 łyżeczki listków świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki tymianku)
- 2 duże garści rukoli
- 1/3 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- folia spożywcza
- garść rukoli lub szpinaku, pomidorki koktajlowe, prażone płatki migdałów do podania roladek
Sos bazylikowy:
- 2 łyżki masła
- 2 czubate łyżki mąki
- 2 szklanki rosołu
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 – 4 łyżeczki pesto bazylikowego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- cukier
Piersi umyć, osuszyć i oczyścić z błon.
Z piersi wyciąć polędwiczki i posiekać,
następnie zmiksować w malakserze wraz z jajkiem i rukolą. Do gotowej masy
powoli wlewać śmietankę ciągle mieszając. Mus doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem
i tymiankiem. Dodać posiekane suszone morele.
Mięso oprószyć solą i pieprzem,
następnie za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć pasek wcześniej
przygotowanego farszu.
Pierś zwinąć tak, aby powstał walec i zawinąć w folię
spożywczą. Końce foli mocno ścisnąć, tworząc coś w rodzaju cukierka. Folia
musi być zawinięta szczelnie aby do środka nie dostała się woda. Jeśli
pozostanie Wam farsz można także zawinąć ciasno w folię tworząc coś na kształt
kiełbasy czy też cukierka i gotować razem z roladkami.
W garnku zagotować wodę, podgrzewać ją do momentu, aż na wierzchu
zaczną pojawiać się bąbelki (ok. 80°C). Do środka włożyć roladki zawinięte w folię
spożywczą i gotować przez ok. 35 – 40 minut, uważając by woda nie gotowała się
zbyt mocno.
Po wyjęciu z wody roladki odstawić na 5
minut po czym rozwinąć z folii i pokroić na plastry o grubości ok. jednego centymetra.
Kiedy gotują się roladki z musem z
kurczaka z morelami należy przygotować sos z bazylikowym pesto. W garnuszku
rozpuścić dwie łyżki masła oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Garnek zdjąć z
ognia i do jasnej zasmażki porcjami wlewać
rosół. Gdy mąka jest całkowicie rozprowadzona w mleku, garnek ponownie postawić
na ogniu i podgrzewać, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać śmietanę
i pesto. Ilość dodanego pesto zależy od tego jak aromatyczny chcecie otrzymać
sos i czy do przygotowania użyjecie pesto domowego czy kupionego w sklepie. Jeśli
sos jest zbyt gęsty można dodać do niego jeszcze trochę rosołu. Sos doprawić do
smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i jeśli to konieczne cukrem.
Roladki podawać z sosem bazylikowym,
lekką sałatka z rukoli, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi płatkami
migdałowymi.
Smacznego :- )
Roladki drobiowe z musem z kurczaka z morelami |
Roladki drobiowe z musem z kurczaka z morelami |
No to teraz mi dałaś pole do popisu: pięknie prezentują się te roladki, mi pewnie nie wyszły by aż takie apetyczne <3
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com
Bardzo podoba mi się ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńSzukam inspiracji, by wykorzystać polędwicę wieprzową i myślę, że taki farsz to bardzo fajny pomysł :-)