24 marca 2018

Roladki drobiowe z musem z kurczaka z morelami

Roladki drobiowe z musem z kurczaka z morelami
Co przygotować na rodzinny obiad? Może skusicie się na roladki drobiowe z musem z kurczaka z morelami, rukolą i sosem bazylikowym? Roladki zawija się w folię spożywcza i gotuje w wodzie, dzięki czemu pierś kurczaka jest soczysta i delikatna. Mus nadaje mięsu aromat i dodaje smaku. Dodatkowo roladki pięknie wyglądają, myślę, że to takie  lekkie wiosenne danie. Roladki drobiowe pysznie smakują z sosem bazylikowym podanym na gorąco. Jeśli jednak chcecie, żeby danie było mniej kaloryczne pomińcie go i podajcie mięso po prostu na zielonej sałatce. I jeszcze jedna uwaga roladki smaczne są także na zimno i mogą zastąpić sklepowe wędliny. Podpowiem, że na blogu znajdziecie przepis na roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz dietetyczne roladki z kurczaka.

Jak zrobić roladki drobiowe z musem z kurczaka z morelami?

Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 50 ml śmietany kremówki 30 - 36%
  • garść suszonych moreli
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku (lub ½ łyżeczki tymianku)
  • 2 duże garści rukoli
  • 1/3 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:
  • folia spożywcza
  • garść rukoli lub szpinaku, pomidorki koktajlowe, prażone płatki migdałów do podania roladek

Sos bazylikowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 szklanki rosołu
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 – 4 łyżeczki pesto bazylikowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • cukier


Piersi umyć, osuszyć i oczyścić z błon.
Z piersi wyciąć polędwiczki i posiekać, następnie zmiksować w malakserze wraz z jajkiem i rukolą. Do gotowej masy powoli wlewać śmietankę ciągle mieszając. Mus doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem. Dodać posiekane suszone morele. 

Każdą z  piersi z kurczaka ułożyć na folii spożywczej, rozciąć tak, aby w środku powstała "kieszeń". 
Mięso oprószyć solą i pieprzem, następnie za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć pasek wcześniej przygotowanego farszu.
Pierś zwinąć  tak, aby powstał walec i zawinąć w folię spożywczą. Końce foli mocno ścisnąć, tworząc coś w rodzaju cukierka. Folia musi być zawinięta szczelnie aby do środka nie dostała się woda. Jeśli pozostanie Wam farsz można także zawinąć ciasno w folię tworząc coś na kształt kiełbasy czy też cukierka i gotować razem z roladkami.

W garnku zagotować wodę,  podgrzewać ją do momentu, aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki (ok. 80°C). Do środka włożyć roladki zawinięte w folię spożywczą i gotować przez ok. 35 – 40 minut, uważając by woda nie gotowała się zbyt mocno.

Po wyjęciu z wody roladki odstawić na 5 minut po czym rozwinąć z folii i pokroić na plastry o grubości ok. jednego centymetra. 

Kiedy gotują się roladki z musem z kurczaka z morelami należy przygotować sos z bazylikowym pesto. W garnuszku rozpuścić dwie łyżki masła oprószyć mąką i krótko zasmażyć. Garnek zdjąć z ognia i do jasnej zasmażki  porcjami wlewać rosół. Gdy mąka jest całkowicie rozprowadzona w mleku, garnek ponownie postawić na ogniu i podgrzewać, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać śmietanę i pesto. Ilość dodanego pesto zależy od tego jak aromatyczny chcecie otrzymać sos i czy do przygotowania użyjecie pesto domowego czy kupionego w sklepie. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać do niego jeszcze trochę rosołu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i jeśli to konieczne cukrem.

Roladki podawać z sosem bazylikowym, lekką sałatka z rukoli, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego :- )

Roladki drobiowe z musem z kurczaka z morelami
Roladki drobiowe z musem z kurczaka z morelami


                              

2 komentarze :

  1. No to teraz mi dałaś pole do popisu: pięknie prezentują się te roladki, mi pewnie nie wyszły by aż takie apetyczne <3

    W wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ten przepis :-)
    Szukam inspiracji, by wykorzystać polędwicę wieprzową i myślę, że taki farsz to bardzo fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń