17 kwietnia 2018

Hummus klasyczny

Hummus klasyczny
Czasami mam wrażenie, ze hummus opanował świat. Na każdym kroku można spotkać tę pastę w najróżniejszych odsłonach. W swojej ofercie mają go prawdopodobnie wszystkie sieci handlowe, a firmy prześcigają się w wymyślaniu smaków. U mnie gości od niedawna, ale całkowicie skradł moje serce. Jest to prosty sposób na urozmaicenie diety i wprowadzenie do niej strączków. Dziś chcę pokazać wam, że przygotowanie domowego hummusu nie jest trudne, jedynie czasochłonne. Jednak dla tego smaku warto poświęcić trochę czasu. Najczęściej przygotowuję humus klasyczny z podwójnej porcji. Zamknięty w słoiku dobrze przechowuje się w lodówce nawet do dwóch tygodni (może i dłużej , ale nigdy nie udało mi się tego sprawdzić).  Do podstawowego przepisu można dodawać najróżniejsze dodatki zioła, przyprawy, suszone pomidory, pieczoną paprykę lub buraki, wędzoną rybę – wszystko na co przyjdzie Wam ochota. Na blogu znajdziecie przepis na wyjątkowy hummus z topinamburem oraz uroczy, różowy hummus z pieczonymi burakami.
O czym trzeba pamiętać robiąc  domowy humus?  Przede wszystkim należy dzień wcześniej (8 – 12 h) namoczyć ziarna ciecierzycy w wodzie. Dzięki temu napęcznieją i dużo szybciej się ugotują. Można zalać ją gorącą wodą co przyspieszy ten proces. Następnie należy ją wypłukać i ugotować do miękkości. Ziarenka powinny rozpadać się między palcami, wtedy uda się zrobić aksamitny humus. Do gotującej się ciecierzycy można dodać odrobinę sody oczyszczonej co znacznie skraca proces gotowania. Dodatek wodorowęglanu sodu zmienia pH wody na zasadowy dzięki czemu pektyny odpowiedzialne za twardość ścian komórkowych szybciej miękną. Kiedy ciecierzyca jest już miękka należy ją zmiksować, najlepiej zrobić to na ciepło, ma wówczas bardziej kremową konsystencję. Jeśli ciecierzyca jest sucha można do miksowania dodać trochę wody pozostałej z gotowania. Pora na czosnek, jeśli chcecie, żeby nie był tak dominujący i miała bardziej delikatny smak zmiksujcie go najpierw z sokiem z cytryny. Do zmiksowanej ciecierzycy należy jeszcze dodać pastę tahini (według uznania) i doprawić do smaku sólą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Na koniec, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty dolewamy zimną wodę.
Hummus przełożyć do miseczki polać oliwą extra virginie i ulubionymi przyprawami: kminem rzymskim, pieprzem cayenne, posiekaną pietruszką, kolendrą, słodką papryką, sezamem, orzeszkami  piniowymi, zatarem. Jeśli zamierzacie go przechowywać dłużej najlepiej przełożyć humus do słoików, szczelnie zamknąć i schować do lodówki.

 
Hummus klasyczny

Jak zrobić hummus klasyczny? 

Składniki:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (około 2 szklanki ugotowanej)
  • 4 łyżki tahini
  • sok z ½ cytryny
  • 1  - 2 ząbki czosnku
  • sól
  • ok.4 – 8 łyżek lodowatej wody
  • oliwa do skropienia humusu
Dodatkowo:
  • kmin rzymski, pieprz cayenne, posiekania pietruszka, kolendra, słodka papryka, sezam, orzeszki piniowe, zatar

 
Hummus klasyczny
Ciecierzycę zalać woda i pozostawić na około 6 – 12 godzin. Ziarna odcedzić, zalć świeżą wodą, osolić i ugotować z odrobina sody oczyszczonej (około ¼ łyżeczki). Ugotowaną, bardzo miękką ciecierzycę odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać pastę tahini, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Jeśli to konieczne pastę doprawić solą. Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej masy dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Dodać jej wg uznania, żeby otrzymać ulubiona konsystencję hummusu.

Przełożyć gotowy hummus do miseczki lub do słoika jeśli ma być dłużej przechowywany, skropić oliwą i posypać ulubionymi dodatkami –posiekaną pietruszką, sezamem, kolendrą itp.

Hummus przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.

Smacznego :- )
 
Hummus klasyczny

                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz