30 marca 2018

Mazurek chałwowy

Mazurek chałwowy
Mazurka chałowego miałam ochotę zrobić już od dawna. Obawiałam się jednak, że będzie zbyt słodki, więc ciągle odkładałam tę decyzję. W końcu się zdecydowałam i nie żałuję! Kruche ciasto, kwaskowaty dżem wiśniowo – malinowy i masa chałwowa – słodka, ale nieprzesłodzona. Jeśli jeszcze nie wiecie na jaki mazurek się zdecydować polecam moje wypróbowane przepisy na mazurek czekoladowy, mazurek kajmakowy, mazurek wiśniowo-migdałowy oraz mazurek orzechowo-jabłkowy.
Mazurek chałwowy

Jak zrobić mazurek chałwowy?

Składniki na kruche ciasto:
  • 100 g mąki krupczatki
  • 120 g maki pszennej
  • 100 g chłodnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 małe jajko
Składniki na masę chałwową:
  • 200 g chałwy waniliowej
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki (30%)

Dodatkowo:
  • kwaskowy dżem np.: wiśniowo-malinowy
  • kolorowe jajeczka, posypka
  • lukier
  • zielone listki melisy lub mięty


Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Jeśli ciasto byłoby zbyt luźne, dosypać jeszcze trochę mąki. Uformować kulę i odstawić do schłodzenia na 30 – 60 minut. Cisto rozwałkować i wyciąć kilka ciasteczek np. motylków. Pozostałe ciasto wyłożyć do formy na tartę o średnicy około 21 cm (lub wyciąć kształt jajka). Ciasto ponakłuwać widelcem i piec we wcześniej nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20 – 25 minut. U mnie zawsze ciasto kruche jest mocno spieczone bo takie lubimy. Ciasto wystudzić. W piekarniku upiec także ciastka w kształcie motyli, piec około 12 – 15 minut.

Przygotować masę chałwową. Do garnka przelać śmietankę i masło – podgrzewać. Dodać pokruszona chałwę waniliową i gotować aż masa będzie jednolita. Masę należy cały czas mieszać ponieważ ma tendencję do przypalania się. Masę zmiksować blenerem.

Kruche ciasto posmarować dżemem wiśniowo-malinowym, na wierzch wylać jeszcze ciepłą masę chałwową.

Upieczone ciasteczka posmarować lukrem i obsypać kolorową posypką. Mazurka ozdobić według uznania przygotowanymi ciasteczkami, kolorowymi jajeczkami, melisą.

Smacznego :- )

Mazurek chałwowy


                              

7 komentarzy:

  1. pysznie wygląda :) I na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebo! Wygląda bosko!
    Zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak ładnego mazurka jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ogromnym dystansem podeszlam do tego przepisu i do mazurka jako takiego. Przepis okazał się strzałem w 10 - pyszne, nieprzeslodzone ciasto, złamane specyficznym smakiem chałwy (chałwę zrobiłam samodzielnie) . Polecam, jest naprawdę pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń