Hummus klasyczny |
Czasami mam wrażenie, ze hummus opanował świat. Na każdym kroku można spotkać tę pastę w najróżniejszych odsłonach. W swojej ofercie mają go prawdopodobnie wszystkie sieci handlowe, a firmy prześcigają się w wymyślaniu smaków. U mnie gości od niedawna, ale całkowicie skradł moje serce. Jest to prosty sposób na urozmaicenie diety i wprowadzenie do niej strączków. Dziś chcę pokazać wam, że przygotowanie domowego hummusu nie jest trudne, jedynie czasochłonne. Jednak dla tego smaku warto poświęcić trochę czasu. Najczęściej przygotowuję humus klasyczny z podwójnej porcji. Zamknięty w słoiku dobrze przechowuje się w lodówce nawet do dwóch tygodni (może i dłużej , ale nigdy nie udało mi się tego sprawdzić). Do podstawowego przepisu można dodawać najróżniejsze dodatki zioła, przyprawy, suszone pomidory, pieczoną paprykę lub buraki, wędzoną rybę – wszystko na co przyjdzie Wam ochota. Na blogu znajdziecie przepis na wyjątkowy hummus z topinamburem oraz uroczy, różowy hummus z pieczonymi burakami.
O czym trzeba pamiętać robiąc domowy humus?
Przede wszystkim należy dzień wcześniej (8 – 12 h) namoczyć ziarna
ciecierzycy w wodzie. Dzięki temu napęcznieją i dużo szybciej się ugotują. Można zalać ją gorącą wodą co przyspieszy ten
proces. Następnie należy ją wypłukać i ugotować do miękkości. Ziarenka powinny
rozpadać się między palcami, wtedy uda się zrobić aksamitny humus. Do gotującej
się ciecierzycy można dodać odrobinę sody oczyszczonej co znacznie skraca
proces gotowania. Dodatek wodorowęglanu sodu zmienia pH wody na zasadowy dzięki
czemu pektyny odpowiedzialne za twardość ścian komórkowych szybciej miękną. Kiedy
ciecierzyca jest już miękka należy ją zmiksować, najlepiej zrobić to na ciepło,
ma wówczas bardziej kremową konsystencję. Jeśli ciecierzyca jest sucha można do
miksowania dodać trochę wody pozostałej z gotowania. Pora na czosnek, jeśli
chcecie, żeby nie był tak dominujący i miała bardziej delikatny smak zmiksujcie
go najpierw z sokiem z cytryny. Do zmiksowanej ciecierzycy należy jeszcze dodać
pastę tahini (według uznania) i doprawić do smaku sólą, pieprzem i ewentualnie sokiem
z cytryny. Na koniec, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty dolewamy zimną
wodę.
Hummus
przełożyć do miseczki polać oliwą extra virginie i ulubionymi przyprawami:
kminem rzymskim, pieprzem cayenne, posiekaną pietruszką, kolendrą, słodką
papryką, sezamem, orzeszkami piniowymi, zatarem.
Jeśli zamierzacie go przechowywać dłużej najlepiej przełożyć humus do słoików, szczelnie
zamknąć i schować do lodówki.
Jak zrobić hummus klasyczny?
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy (około 2 szklanki ugotowanej)
- 4 łyżki tahini
- sok z ½ cytryny
- 1 - 2 ząbki czosnku
- sól
- ok.4 – 8 łyżek lodowatej wody
- oliwa do skropienia humusu
Dodatkowo:
- kmin rzymski, pieprz cayenne, posiekania pietruszka, kolendra, słodka papryka, sezam, orzeszki piniowe, zatar
Ciecierzycę
zalać woda i pozostawić na około 6 – 12 godzin. Ziarna odcedzić, zalć świeżą
wodą, osolić i ugotować z odrobina sody oczyszczonej (około ¼ łyżeczki).
Ugotowaną, bardzo miękką ciecierzycę odcedzić i dokładnie opłukać.
Przełożyć do naczynia blendera, dodać pastę tahini, sok z cytryny
i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Jeśli to
konieczne pastę doprawić solą. Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej masy dolewać
powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Dodać jej wg uznania, żeby otrzymać
ulubiona konsystencję hummusu.
Przełożyć
gotowy hummus do miseczki lub do słoika jeśli ma być dłużej przechowywany,
skropić oliwą i posypać ulubionymi dodatkami –posiekaną pietruszką,
sezamem, kolendrą itp.
Hummus
przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.
Smacznego
:- )
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz