Kostka mandarynkowa z masą serową |
Święta to nie tylko makowce, serniki i pierniki, to dla mnie także wszechobecny zapach cytrusów. Pomarańcze i mandarynki zawsze będą kojarzyć mi się z Bożym Narodzeniem, i dzieciństwem. Kiedy wszystko było już wysprzątane, upieczone i ugotowane, pojawiały się zdobyte w niewiadomy sposób delikatesy. Patera z pomarańczami i mandarynkami, druga z czekoladowymi cukierkami „kasztankami” i „malagami”. Można było je próbować dopiero po wieczerzy wigilijnej – jako dziecko bardzo czekałam na ten moment. Dziś wszystko na wyciągniecie ręki i chyba nie wszyscy potrafią zrozumieć uśmiech na twarzy z powody jednej pachnącej mandarynki. Za to dziś proponuję Wam przepis na kostkę mandarynkową, takie nostalgiczne wspomnienie dawno minionych Świąt.
Kostka mandarynkowa z masą serową
Jak zrobić kostkę mandarynkową z masa serową?
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- 125 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowo-mandarynkowa
- 2 puszki mandarynek (2x po 312g)
- 400 g serka homogenizowanego
- 3 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 250 g kremówki (30%)
- 300 ml soku pozostałego z mandarynek
- 30 g żelatyny
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru
Kostka mandarynkowa z masą serową |
Piekarnik rozgrzać do 180 °C.
Żółtka oddzielić od białek i ubić z 100
g cukru oraz cukru waniliowego i skórką
cytrynową na puszystą masę. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywna pianę i wymieszać
z masą żółtkową. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie
wymieszać z masą jajeczną. Formę o
wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
Piec 35 – 40 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić, przekroić
na 2 placki.
Mandarynki odsączyć z zalewy, odłożyć
około 15 cząstek do dekoracji.
Serek homogenizowany wymieszać z
jogurtem i 3 łyżkami cukru pudru i cukrami waniliowymi. 300 ml soku
mandarynkowego pozostałego po odsączeniu owoców zagotować, dodać żelatynę i
rozpuścić – całość schłodzić. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Kremówkę
wymieszać z masa serową i tężejąca żelatyną. Odłożyć kilka łyżek masy do
dekoracji ciasta.
Do pozostałej masy dodać mandarynki i
wymieszać. Biszkopt przełożyć masą mandarynkową. Wierzch ciasto obsypać cukrem
pudrem. Ciasto podzielić na porcje. Na każdej porcji wycisnąć kleks masy i ozdobić
mandarynkami.
Smacznego :- )
Kostka mandarynkowa z masą serową |
Kostka mandarynkowa z masą serową |
super ta kostka, też myślałam, żeby zrobić jakieś ciacho z mandarynkami, bo mam podobny sentyment :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, czasy się pozmieniały jednak mandarynki i pomarańcze będą zawsze pachniały tak samo i przypominały o świętach :) Świetny pomysł na ciasto!
OdpowiedzUsuń