Śledzie w sosie musztardowym |
Spodobał Wam się przepis na śledzie w śmietanie, postanowiłam więc podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na pyszne śledzie w sosie musztardowym. Sos jest pikantny i aksamitny i świetnie pasuje do śledzi. Proponuję Wam śledzie wymoczyć w zimnej wodzie lub w mleku aby nie były zbyt słone. W przepisie polecam pozostawić je na dwie godziny, ale czas zależy od tego jak mocno słone kupicie płaty. Co do musztardy użytej do sosu to podstawą jest musztarda francuska z dużymi kulkami gorczycy. Dodajcie także drugi rodzaj musztardy ale takiej mocno zmielonej. W zależności jaki sos chcecie otrzymać dodajcie bardziej lub mniej pikantną musztardę.
Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym?
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 1 kubeczek (około 220 g) kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka drobno mielonej musztardy np. delikatesowej, miodowej lub jeśli wolicie ostrzejszej
- 3 łyżki musztardy francuskiej (z ziarenkami)
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 – 2 łyżeczki curry
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Filety śledziowe namoczyć w zimnej
wodzie lub mleku przez około dwie godziny. Śledzie odsączyć i pokroić na 2
– 3 centymetrowe paski.
Śmietanę wymieszać z majonezem, musztardą,
curry i doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem.
Śledzie układać warstwami w wysokim
naczyniu na przemian z sosem musztardowym, pozostawić na kilka godzin do
przegryzienia.
Smacznego :- )
elegancko się prezentują :)
OdpowiedzUsuńJestem ogromnym miłośnikiem ryb i to nie tylko śledzi, ale również innych. Szczególnie upodobałem sobie łososia. Sporo ciekawych przepisów mówiących o tym, w jaki sposób go przygotować można znaleźć na stronie internetowej znajdującej się pod adresem http://www.mowilosos.pl/
OdpowiedzUsuń