29 stycznia 2019

Makaron z kurczakiem, kalarepą i sosem śmietanowym

Makaron z kurczakiem, kalarepą i sosem śmietanowym
Ostatnio jakoś zapomniałam o makaronie. Więcej kasz na obiad i tradycyjnych poznańskich pyrek. Stęskniłam się za nim i z wielka radością przygotowałam Penne z kurczakiem, kalarepą, marchewka w sosie śmietanowym.  Do sosu dodałam posiekany zielony, marynowany pieprz, który nadaje ostrości i wyjątkowego smaku. Makaronowe obiady robi się wyjątkowo szybko i zawsze dobrze smakują. Jeśli nie macie pomysłu na obiad polecam Wam ten pyszny przepis.
Makaron z kurczakiem, kalarepą i sosem śmietanowym

Jak zrobić makaron z kurczakiem, kalarepa w sosie śmietanowym?

Składniki:
  • około 250 g fileta z kurczaka (1 pierś z kurczaka)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki cząbru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 marchew
  • 1 kalarepa
  • 1 łyżka zielonego, marynowanego pieprzu
  • Sól do smaku
  • 100 ml śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka wody z gotowania makaronu
  • 200 g makaronu rurki (makaronu penne)

Dodatkowo:
  • 3 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 
Makaron z kurczakiem, kalarepą i sosem śmietanowym

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i kawałków tłuszczu. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, cząbrem i obtoczyć w mące.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Kalarepę w około 1 cm kostkę. Pieprz marynowany drobno posiekać.

Kiedy makaron się gotuje przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso kurczaka i smażyć około 5 - 7 minut często mieszając. Mięso wyłożyć do miski. Na pozostałym tłuszczu zeszklić  cebulę. Dodać kalarepę i razem dusić 5 minut – kalarepa powinna pozostać jędrna. Dodać paski marchwi. Wymieszać po czym dodać mięso kurczaka.  

W między czasie w dużym garnku zagotować wodę i wrzucić makaron rurki. Gotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do mięsa i warzyw dodać drobno posiekany marynowany zielony pieprz i szklankę wody z gotowania makaronu – wymieszać i dusić chwile na małym ogniu.

W szklance wymieszać śmietanę z żółtkiem, zahartować dodając 2 – 3 łyżki gorącego płynu.

Do warzyw i mięsa dorzucić gorący makaron, wymieszać. Całość zalać śmietaną. Kilka razy potrząsnąć patelnią żeby makaron połączył się z sosem – chwilę trzymać na ogniu, uważając żeby nie ścięło się żółtko. W razie konieczności doprawić sola i pieprzem. Podawać natychmiast po przygotowaniu posypane posiekaną natka pietruszki i szczypiorem.

Smacznego :- )

Makaron z kurczakiem, kalarepą i sosem śmietanowym


                        

2 komentarze :

  1. ten dodatek kalarepy brzmi bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super danie! Chyba podchwycę pomysł i w moim cateringu włączę do dań. Na pewno będzie można je bezpiecznie zapakować w pojemniki do zgrzewu rano i w porze obiadowej danie będzie tylko do odgrzania. Wygodna forma dla osób które nie mają czasu gotować.

    OdpowiedzUsuń