Makaron z kurczakiem, kalarepą i sosem śmietanowym |
Ostatnio jakoś zapomniałam o makaronie. Więcej kasz na obiad i tradycyjnych poznańskich pyrek. Stęskniłam się za nim i z wielka radością przygotowałam Penne z kurczakiem, kalarepą, marchewka w sosie śmietanowym. Do sosu dodałam posiekany zielony, marynowany pieprz, który nadaje ostrości i wyjątkowego smaku. Makaronowe obiady robi się wyjątkowo szybko i zawsze dobrze smakują. Jeśli nie macie pomysłu na obiad polecam Wam ten pyszny przepis.
Makaron z kurczakiem, kalarepą i sosem śmietanowym |
Jak zrobić makaron z kurczakiem, kalarepa w sosie śmietanowym?
Składniki:
- około 250 g fileta z kurczaka (1 pierś z kurczaka)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki cząbru
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula
- 1 marchew
- 1 kalarepa
- 1 łyżka zielonego, marynowanego pieprzu
- Sól do smaku
- 100 ml śmietany
- 1 żółtko
- 1 szklanka wody z gotowania makaronu
- 200 g makaronu rurki (makaronu penne)
Dodatkowo:
- 3 łyżki posiekanego szczypioru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić
z błon i kawałków tłuszczu. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem,
cząbrem i obtoczyć w mące.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew w
cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Kalarepę w około 1 cm kostkę.
Pieprz marynowany drobno posiekać.
Kiedy makaron się gotuje przygotować
sos. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso kurczaka i smażyć około 5 - 7
minut często mieszając. Mięso wyłożyć do miski. Na pozostałym tłuszczu zeszklić
cebulę. Dodać kalarepę i razem dusić 5
minut – kalarepa powinna pozostać jędrna. Dodać paski marchwi. Wymieszać po
czym dodać mięso kurczaka.
W między czasie w dużym garnku zagotować
wodę i wrzucić makaron rurki. Gotować al dente zgodnie z instrukcją na
opakowaniu.
Do mięsa i warzyw dodać drobno posiekany
marynowany zielony pieprz i szklankę wody z gotowania makaronu – wymieszać i dusić
chwile na małym ogniu.
W szklance wymieszać śmietanę z żółtkiem,
zahartować dodając 2 – 3 łyżki gorącego płynu.
Do warzyw i mięsa dorzucić gorący
makaron, wymieszać. Całość zalać śmietaną. Kilka razy potrząsnąć patelnią żeby
makaron połączył się z sosem – chwilę trzymać na ogniu, uważając żeby nie ścięło
się żółtko. W razie konieczności doprawić sola i pieprzem. Podawać natychmiast
po przygotowaniu posypane posiekaną natka pietruszki i szczypiorem.
Smacznego :- )
Makaron z kurczakiem, kalarepą i sosem śmietanowym |
ten dodatek kalarepy brzmi bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńSuper danie! Chyba podchwycę pomysł i w moim cateringu włączę do dań. Na pewno będzie można je bezpiecznie zapakować w pojemniki do zgrzewu rano i w porze obiadowej danie będzie tylko do odgrzania. Wygodna forma dla osób które nie mają czasu gotować.
OdpowiedzUsuń