2 lutego 2019

Klasyczny chlebek bananowy z czekoladą

Klasyczny chlebek bananowy z czekoladą
Czy lubicie takie szybkie ciasta, które można przygotować w kilka minut, w dodatku nie używając do tego żadnego skomplikowanego sprzętu? Choć bardzo lubię piec i jeść wielowarstwowe ciasta to od czasu do czasu mam ochotę na coś pysznego i prostego. Dlatego lubię bardzo wszystkie chlebki bananowe. Długo pozostają świeże, w razie konieczności można je zamrozić, a w dodatku  można je łatwo modyfikować. Do tego klasyczny chlebka bananowego dodałam czekoladę. To ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe kiedy czekolada jest lekko płynna. Czy już czujecie ten smak?

Klasyczny chlebek bananowy z czekoladą
Jak zrobić klasyczny chlebek bananowy z czekoladą?

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ⅓ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ⅓ szklanki puree z bananów ( 2 duże lub 3 małe banany)
  • ⅔ szklanki kropelek czekoladowych

Dodatkowo:
  • 1 banan
Klasyczny chlebek bananowy z czekoladą

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Podłużna keksówkę o wymiarach około 30x11 cm wysmarować tłuszczem.

W jednej misce wymieszać mąkę, sodę i sól.
Banany rozgnieść za pomocą widelca na miazgę.
W drugiej misce wymieszać olej i cukier. Dodać jajka i jogurt naturalny po czym ponownie wymieszać – nie ubijać.
Do mokrych składników dodać suche składniki, wrzucić zmiażdżone banany oraz kropelki czekoladowe. Całość wymieszać delikatnie za pomocą widelca, ale tylko do połączenia składników (podobnie jak w przypadku muf finek).

Ciasto przełożyć do foremki, na wierzchu ułożyć przekrojonego wzdłuż banana. Ciasto bananowe piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez godzinę. Po 50 minutach jeśli ciasto bananowe zacznie się za mocno spiekać można przykryć je folia aluminiową.
Po godzinie pieczenia, wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i  trzymać w nim ciasto przez kolejne 10 minut (zapobiegnie to opadnięciu ciasta).

Ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce.
Ciasto bananowe z czekoladą najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Smacznego :- )
Klasyczny chlebek bananowy z czekoladą
Klasyczny chlebek bananowy z czekoladą
Klasyczny chlebek bananowy z czekoladą


                         

1 komentarz :

  1. od czasu do czasu lubię zrobić takie właśnie proste szybkie ciacho :) potem się okazuje, że znika szybciej niż te skomplikowane warstwowe

    OdpowiedzUsuń