Ravioli z pokrzywą z masłem szałwiowym i słonecznikiem |
Kolejny eksperyment pokrzywowy już za mną. Zrobiłam pyszne ravioli z dodatkiem ricotty, podane z ziołowym masłem i chrupiącym słonecznikiem. Przyznam, że byłam miło zaskoczona jak dobrze smakują takie pierożki. Zamiast masełka szałwiowego może przygotować tymiankowe lub rozmarynowe tez będzie dobrze smakować z ravioli. Teraz pozostaje mi rozglądać się za młodą, delikatna pokrzywą z której mogłabym przygotować kolejne zaskakujące dania.
Jak zrobić ravioli z pokrzywą, masłem szałwiowym i słonecznikiem?
Składniki na ciasto na ravioli:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy
- dodatkowo 1 białko do smarowania ciasta
Składniki na nadzienie pokrzywowe:
- 4 garści listów młodej pokrzywy
- 2 ząbki czosnku
- 1 żółtko
- około 200 g sera ricotta
- 3 łyżki startego parmezanu (lub innego twardego sera),
- sól i świeżo mielony pieprz
Masełko szałwiowe ze słonecznikiem:
- 3 łyżki masła
- kilka listków szałwii
- 3 łyżki pestek słonecznika
Przygotować ciasto na ravioli - mąkę przesiać i wymieszać z
solą. Do miski wsypać mąlę i wbić trzy jajka. Całość wymieszać widelcem aż do
połączenia z mąką. Dodać oliwę. Zagnieść
gładkie, elastyczne ciasto (zajmie to około 10 minut).
Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką lub folią spożywczą. Ciasto odstawić na około 30 minut aby odpoczęło.
Ravioli z pokrzywą z masłem szałwiowym i słonecznikiem |
Przygotować nadzienie serowo-pokrzywowe - umyte liście pokrzywy wrzucicć do wrzątki i gotować przez około 3 minuty w osolonej wodzie. Pokrzywę odcisnąć na sitku bardzo dobrze z nadmiaru wody.
Posiekany ząbek czosnku zeszklić na oliwie. Dodać przesiekaną
pokrzywę i chwilę smażyć. Odstawić do ostygnięcia.
Ricottę wymieszać z żółtkiem. Dodać pokrzywę z czosnkiem oraz
starty parmezan. Przyprawić do smaku
solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Płat
ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżeczką wody. W odstępie około 5 cm od
brzegu rozłożyć nadzienie co około 2-3
cm (patrz na zdjęcie poniżej. Nadzienie przykryć ciastem i foremką wykrawać okrągły
kształt. Ciasto docisnąć, aby skleiło się.
Ravioli z pokrzywą z masłem szałwiowym i słonecznikiem |
Pierożki gotować w osolonej wodzie przez około 4 minuty.
Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznik. Dodać masło i listki szałwii*. Całość chwilę podsmażać. Wyjąć listki szałwii a do masła ze słonecznikiem dodać ugotowane ravioli. Podawać udekorowane zieleniną.
*Zamiast szałwii możecie dodać inne aromatyczne zioła tymianek, rozmaryn, oregano.
Smacznego : -)
Ravioli z pokrzywą z masłem szałwiowym i słonecznikiem |
Ravioli z pokrzywą z masłem szałwiowym i słonecznikiem |
Ravioli z pokrzywą z masłem szałwiowym i słonecznikiem |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz