Hummus z młodej pokrzywy
Czy jadacie wiosną młodą pokrzywę? Przyznam, że to moje pierwsze podejście do kuchennych eksperymentów z pokrzywą. Eksperyment udany i zachęcający do dalszych prób. Pijałam oczywiście herbatę z pokrzywy, ale nigdy jej nie jadłam. Dostałam od koleżanki sporą porcję świeżo zebranej, ekologicznej pokrzywy i z zapałem zabrałam się do gotowania. Dziś przepis na hummus z młodej pokrzywy. Ma piękny zielony kolor i świetnie smakuje.
Jak zrobić hummus z młodej pokrzywy?
Składniki:
- 2 spore garści świeżej majowe pokrzywy
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki pasty tahini
- 3 - 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oleju do hummusu
- szczypta pieprzu
- só
- oliwa do skropienia humusu
- mieszanka przyprawowa harissa
Hummus z młodej pokrzywy |
Pokrzywę wypłukać dwa razy w zimnej wodzie. Pokrzywy osuszyć i lekko
posiekać. Szalotkę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekana
pokrzywę i 2 łyżki wody. Przykryć pokrywka i dusić 1- 2 minuty aż pokrzywa
zmięknie. Całość wystudzić.
Ciecierzycę i pokrzywę przełożyć do blendera, dodać pastę
tahini, sok z cytryny, 1ząbek czosnku i przyprawy - wszystko
zmiksować na bardzo gładką pastę. Zieloną pastę doprawić solą i pieprzem. Jeśli
masa sezamowo-ciecierzycowa jest zbyt
gęsta dolać do niej trochę lodowatej
wody. Wody dodać wg uznania, żeby otrzymać ulubiona konsystencję hummusu.
Przełożyć humus z z młoda pokrzywą do miski, skropić
oliwą i udekorować harissą.
Hummus przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce.
Hummus z młodej pokrzywy |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz