Klasyczne tiramisu |
Tiramisu to jeden z moich ulubionych deserów. Najlepiej smakuje mocno schłodzony w upalny dzień, ale ja mogłabym jeść go codziennie. Dziś 21-go marca przypada Światowy Dzień Tiramisu i nie mogłam się oprzeć, musiałam zjeść choć jedną porcję. Wrzucam więc przepis na klasyczną odsłonę tego włoskiego deseru. Tiramisu składa się z warstw podłużnych biszkoptów nasączonych mocną kawą z dodatkiem migdałowego likieru amaretto, przełożonych kremem z serka mascarpone i jajek, całość posypana gorzkim kakao. Czy można lepiej przywitać wiosnę?
Klasyczne tiramisu |
Jak przygotować klasyczne tiramisu?
- 1 ½ szklanki bardzo mocnej kawy
- 3 łyżki likieru amaretto lub wina Marsala
- 4 żółtka
- 2 białka
- ½ szklanki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- ok 300 g podłużnych biszkoptów (włoskich Savoiardi)
- ok. 4 łyżek gorzkiego kakao
Jajka dobrze umyć i przelać wrzącą wodą.
Zaparzyć mocną kawę (może być espresso), ostudzić i dodać
likier amaretto.
Oddzielić żółtka od białek.
W jednej misce ubić 4 żółtka z cukrem pudrem na puszysty, jasny
i dość gęsty krem. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone, cały czas
ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
W drugiej misce ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną
pianę. Pianę z białka połączyć z kremem z żółtek i mascarpone –całość delikatnie
wymieszać.
Przygotować pucharki lub szklanki, w których będzie podany
deser tiramisu.
Biszkopty zanurzać na ok 2 sekundy w zimnej kawie
wymieszanej z amaretto, układać na dnie każdego pucharka.
Na biszkopty wyłożyć porcję krem, oprószyć gorzkim kakao i
przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Znów posmarować resztą kremem
mascarpone , posypać kakao. Pucharki wstawić do lodówki na minimum 3 godziny a
najlepiej na całą noc, aby deser mocno się schłodził i nabrał odpowiedniej
konsystencji.
Aby deser prezentował się jeszcze lepiej przed podaniem pucharki
można jeszcze raz oprószyć kakao.
Smacznego :- )
Klasyczne tiramisu |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz