Szuba czyli śledzie pod pierzynką |
Szuba - pyszny śledź pod pierzynką, czyli warstwowa sałatka śledziowa z burakami. Kolorowa, pięknie prezentująca się sałatka i w dodatku bardzo smaczna. Sałatkę najlepiej podawać w przeźroczystej misce lub w małych szklaneczkach. Sałatka idealna dla wszystkich miłośników śledzi, którzy nie wyobrażają sobie świat bez tej ryby. Jeśli lubicie śledzie sprawdźcie również przepisy na białą sałatkę śledziową, sałatkę śledziową z czerwoną fasolą, sałatkę śledziową z burakami .
Szuba czyli śledzie pod pierzynką |
Jak zrobić śledź pod pierzynką, sałatka śledziowa z burakami, jajkiem i ziemniakami i marchewką – szubę?
Składniki :
- 500 g śledzi z oleju
- 2 średnie buraki ćwikłowe
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 średnie marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- mała czerwona cebula
- 10 cm kawałek zielonej części pora
- 5 mniejszych ogórków kiszonych
- 100 g ulubionego żółtego sera
- 5 łyżek majonezu
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji
Szuba czyli śledzie pod pierzynką |
Ziemniaki i marchew ugotować w łupinach, wystudź i obrać. Jajka ugotuj na
twardo. Filety śledziowe opłukać z
zalewy, osusz na papierowym ręczniku (jeśli są bardzo słone można je wymoczyć w
lodowatej wodzie). Buraki upiec w piekarniku lub ugotować.
Ziemniaki, marchewkę, ogórki kiszone, buraki oraz żółty zetrzeć
na tarce o dużych oczkach
Buraki i ogórki i
odcisnąć z nadmiaru soku.
Czerwoną cebulę drobno posiekać.
Pora pokroić w cienkie paseczki, posolić i odstawić na 15
minut aby zmiękł.
Śledzie pokroić w paski
o szerokości około 1 cm.
Obrane jajka pokroić w kostkę
W szklanym naczyniu układać kolejne warstwy sałatki :
Śledzie wymieszane z czerwoną cebulą, por, na całej
powierzchni rozsmarować łyżkę majonezu, ogórki
kiszone, ziemniaki, kolejną warstwę majonez,
buraczki, majonez,
marchewkę, jajko, jeszcze jedną warstwę majonezu
na końcu starty żółty ser.
Sałatkę ozdobić szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Każdą warstwę majonezu oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Sałatkę schłodzić. Najlepiej smakuję po nocy spędzonej w
lodówce.
Smacznego : -)
Szuba czyli śledzie pod pierzynką |
Szuba czyli śledzie pod pierzynką |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz