31 sierpnia 2013

Knedle jaglane z malinami i sosem waniliowym

Knedle jaglane z malinami i sosem waniliowym
„Mam pomysł!” usłyszałam radosny krzyk Juniora (zawsze zastanawiam się skąd w tej małej główce bierze się tyle myśli i planów, i co zaraz będziemy robić). ”Zrobimy na obiad knedle z malinami” – odetchnęłam – chodzi tylko o jedzenie, co prawda znowu na obiad kluchy, ale tym razem przynajmniej nie są to pierogi:- ) Ulepiliśmy więc knedle jaglano - ziemniaczane z malinami. Dla urozmaiceni do ciasta dodałam dwie łyżki maku, kluski wyglądały jak piegowate buzie, a polane sosem waniliowym smakowały naprawdę smacznie. Tym razem trudno mi powiedzieć czy chłopakom bardziej smakowały knedle czy właśni puszysty sos:- )

Składniki:
·       400 - 450 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
·       350 g (2 szklanki) ugotowanej kaszy jaglanej
·       1 jajko
·       ½ łyżeczki soli
·       3 łyżki mąki ziemniaczanej
·       8 – 10 łyżek mąki orkiszowej typ 700
·       2 łyżki maku
·       250 g malin (1 opakowanie)
·       cukier trzcinowy

Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować z 3 łyżkami ziemniaków na gładką masę. Do masy dodać ziemniaki, jajko, sól, mak wszystkie składniki razem wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i stopniowo mąkę orkiszową, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gęste, elastyczne, ale niezbyt twarde.

Ciasto obsypać mąką, podzielić na kawałki, z każdego kawałka zrobić placek, na jego środku ułożyć ok. 5 malin i ½ łyżeczki brązowego cukru. Dokładnie zlepić brzegi i utoczyć kulkę (instrukcja lepienia knedli tutaj).

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Knedle włożyć do garnka i gotować pod przykryciem, kiedy wypłyną na wierzch, zdjąć pokrywkę i gotować ok. 3-4 minut (w zależności od wielkości knedli). Wyłowić łyżką cedzakową na duży talerz.

Sos waniliowy:
·       3 żółtka
·       300 ml mleka sojowego (innego roślinnego lub krowiego)
·       50 g cukru
·       1 laska wanilii

Do mleka dodać miąższ z rozciętej wanilii i pozostałą laskę, zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Z mleka wyjąć laskę wanilii. Powoli wlać gorące mleko do masy żółtkowej – cały czas ubijać. Sos dalej ubijać na parze aż masa zgęstnieje. Przełożyć do  garnka z zimną wodą i dalej mieszając ostudzić.

Knedle podawać z sosem waniliowym lub innymi ulubionymi dodatkami (kwaśną śmietanką lub bułką tartą uprażoną na maśle, cukrem).

Jeśli lubicie knedle zapraszam na inne moje przepisy
 Smacznego:- )

Knedle jaglane z malinami i sosem waniliowym
Knedle jaglane z malinami i sosem waniliowym

Knedle jaglane z malinami i sosem waniliowym

6 komentarzy :

  1. bardzo podoba mi się pomysł na knedle z kaszy jaglanej! wyszły na prawdę bardzo fajnie, a jeszcze bardziej kuszą z dodatkiem tego pysznego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała takich knedli ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam nigdy takich knedli, ciekawe są.
    pomysłowe. i za pewne pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam dzisiaj ze śliwkami :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń