Knedle jaglane z malinami i sosem waniliowym |
„Mam pomysł!” usłyszałam radosny krzyk Juniora (zawsze zastanawiam się skąd w tej małej główce bierze się tyle myśli i planów, i co zaraz będziemy robić). ”Zrobimy na obiad knedle z malinami” – odetchnęłam – chodzi tylko o jedzenie, co prawda znowu na obiad kluchy, ale tym razem przynajmniej nie są to pierogi:- ) Ulepiliśmy więc knedle jaglano - ziemniaczane z malinami. Dla urozmaiceni do ciasta dodałam dwie łyżki maku, kluski wyglądały jak piegowate buzie, a polane sosem waniliowym smakowały naprawdę smacznie. Tym razem trudno mi powiedzieć czy chłopakom bardziej smakowały knedle czy właśni puszysty sos:- )
Składniki:
· 400
- 450 g
ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
· 350 g (2 szklanki) ugotowanej
kaszy jaglanej
· 1
jajko
· ½
łyżeczki soli
· 3
łyżki mąki ziemniaczanej
· 8
– 10 łyżek mąki orkiszowej typ 700
· 2
łyżki maku
· 250 g malin (1 opakowanie)
· cukier
trzcinowy
Ugotowaną kaszę jaglaną zmiksować
z 3 łyżkami ziemniaków na gładką masę. Do masy dodać ziemniaki, jajko, sól, mak
wszystkie składniki razem wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i
stopniowo mąkę orkiszową, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być gęste,
elastyczne, ale niezbyt twarde.
Ciasto obsypać mąką, podzielić na
kawałki, z każdego kawałka zrobić placek, na jego środku ułożyć ok. 5 malin i ½
łyżeczki brązowego cukru. Dokładnie zlepić brzegi i utoczyć kulkę (instrukcja
lepienia knedli tutaj).
W dużym garnku zagotować wodę z
solą. Knedle włożyć do garnka i gotować pod przykryciem, kiedy wypłyną na
wierzch, zdjąć pokrywkę i gotować ok. 3-4 minut (w zależności od wielkości
knedli). Wyłowić łyżką cedzakową na duży talerz.
Sos waniliowy:
· 3
żółtka
· 300
ml mleka sojowego (innego roślinnego lub krowiego)
· 50 g cukru
· 1
laska wanilii
Do mleka dodać miąższ z rozciętej
wanilii i pozostałą laskę, zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, białą masę.
Z mleka wyjąć laskę wanilii. Powoli wlać gorące mleko do masy żółtkowej – cały czas
ubijać. Sos dalej ubijać na parze aż masa zgęstnieje. Przełożyć do garnka z zimną wodą i dalej mieszając ostudzić.
Knedle podawać z sosem waniliowym
lub innymi ulubionymi dodatkami (kwaśną śmietanką lub bułką tartą uprażoną na
maśle, cukrem).
Jeśli lubicie knedle zapraszam na
inne moje przepisy
bardzo podoba mi się pomysł na knedle z kaszy jaglanej! wyszły na prawdę bardzo fajnie, a jeszcze bardziej kuszą z dodatkiem tego pysznego sosu :)
OdpowiedzUsuńKasza jaglana zawsze i w każdej postaci:)
UsuńChętnie bym spróbowała takich knedli ;)
OdpowiedzUsuńnie jadłam nigdy takich knedli, ciekawe są.
OdpowiedzUsuńpomysłowe. i za pewne pyszne.
Zapraszam do wypróbowania przepisu:)
OdpowiedzUsuńrobiłam dzisiaj ze śliwkami :) pycha :)
OdpowiedzUsuń