Strudel to wspaniałe kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe popularne szczególnie w Austrii. Najczęściej jako nadzienia używa się jabłek lub wiśni. Najlepiej smakuje podane na ciepło, posypane cukrem pudrem lub podane z sosem waniliowym, bitą śmietaną, lodami:- ) Przygotowując to ciasto trzeba pamiętać, że sekretem dobrego strudla jest bardzo cienko rozwałkowane i rozciągnięte ciasto. Strudel przygotowany z jabłek, masy serowej z dodatkiem rodzynek i orzechów jest bardzo delikatny i soczysty, wymarzone ciasto na jesienno – zimowy czas:- )
Jak zrobić strudel jabłkowo - serowy?
Składniki na ciasto:
· 250 g maki
· 70 g roztopionego masła
· 1
jajko
· 1
żółtko
· szczypta
soli
· łyżeczka
oleju
· ewentualnie
trochę śmietany
Składniki nadzienia:
· 50 g masła
· 100 g cukru pudru
· Szczypta
soli
· Skórka
otarta z jednej cytryny
· 2
jaja
· 500 g twarożku śmietankowego
· 100
ml śmietany
· 1
opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
· 50 g rodzynków*
· 2
łyżki posiekanych orzechów włoskich**
· 500 g winnych jabłek
· 2
łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
· 40 g roztopionego masła
· 3
łyżki cukru pudru
*jeśli lubicie rodzynki można dodać ich nawet 100 g
**zamiast orzechów włoskich można użyć orzechów laskowych
Z mąki, jaj, masła i soli wyrobić elastyczne ciasto (jeśli
ciasto jest zbyt suche można dodać łyżkę lub dwie śmietany). Z ciasta uformować
kulę, posmarować olejem, przykryć podgrzaną miską i odstawić na 30 minut.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, solą i skórką cytryny na
puszystą masę. Kolejno dodawać jajka, potem twarożek, śmietanę, proszek
budyniowy, rodzynki i orzechy, wszystko razem wymieszać. Jabłka umyć, przekroić
na ćwiartki, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki –
skropić cytryną aby nie ściemniały.
Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Ciasto rozwałkować na
bawełnianej ściereczce oprószonej mąką, rozciągnąć dłońmi na cienki placek. Na
rozciągnięte ciasto wyłożyć masę serową i jabłka – lekko docisnąć. Ciasto
zrolować wzdłuż szerszego boku, lekko unosząc ściereczkę. Formę o średnicy 28 cm (lub patelnię ze
stalowymi uchwytami) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej strudel
szwem do dołu, nadając mu kształt sierpa. Strudel posmarować roztopionym masłem
i piec 45 – 50 minut, aż ładnie się zarumieni. Po wyjęcia z piekarnika ciasto
oprószyć cukrem pudrem, podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego:- )
O ludzie! Jak takie cudo się robi! Jest przepiękny!
OdpowiedzUsuńWygląda baaaardzo zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńWitam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za nominację:)
UsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńChciałabym taki upiec, ale boję się, że mi nie wyjdzie...
Proszę spróbować:) Nie taki strudel straszny jak go malują:)
Usuńwygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
Usuń