Pełnoziarniste ciasto morelowe |
Zdrowe, kruche ciasto ze słodką masą morelową i rodzynkami. Polecam miłośnikom zdrowej kuchni i pełnoziarnistej mąki. Nam najbardziej smakowało z dodatkiem bitej śmietany, która nadaje ciastu delikatności. Mus z suszonych moreli na pewno jeszcze wykorzystam do przygotowywanych przeze mnie wypieków:- )
Jak zrobić pełnoziarniste ciasto morelowe?
Składniki:
· 1⅓
szklanki mąki pełnoziarnistej
· ⅓
szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub innych)
· ½
szklanki masła
· 3
łyżki wody
· 1
żółtko
· 1
łyżeczka cynamonu
· 3
łyżki cukru brązowego
· szczypta
soli
· 1½
szklanki suszonych moreli
· ½
kubka rodzynek (można pominąć)
· ½
szklanki soku jabłkowego
· garść
migdałów w płatkach
Dodatkowo:
· bita
śmietana lub lody
Z mąki, orzechów, masła, żółtka, wody, cynamonu, cukru i
soli zagnieść szybki ciasto. Włożyć do lodówki na jakieś 30 minut.
Morele opłukać wrzątkiem, wrzucić do garnka, zalać sokiem
jabłkowym. Gotować ok. 15 – 20 minut, aż
owoce będą bardziej miękkie. Morele zmiksować na puree. Rodzynki przelać
wrzątkiem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190ºC. Foremkę o wymiarach
20x20 lub o tortownicę o średnicy 26
cm wyłożyć papierem do pieczenia..
⅔ ciasta wyłożyć na dno blachy i zapiec 10 minut w
piekarniku. Ciasto wyjąć z pieca, posypać migdałami w płatkach, na warstwie
migdałów rozsmarować puree z moreli, posypać rodzynkami. Na wierzchu ułożyć cienkie rozpłaszczone palcami kawałki
ciasta.
Piec ok. 25 – 30 minut.
Podawać z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!
Pełnoziarniste ciasto morelowe |
Pełnoziarniste ciasto morelowe |
Pełnoziarniste ciasto morelowe |
Bardzo ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńNa takie ciacho to każdy ma ochotę się skusiś :)
OdpowiedzUsuńsuper ,takie pyszne i zdrowe <3
OdpowiedzUsuńJakie ono musi być pyszne... Uwielbiam pełnoziarniste wypieki, a morele idealnie nadają się do takich wypieków :)
OdpowiedzUsuń