14 grudnia 2013

Zupa borowikowa z rakami

zupa grzybowa
Zupa borowikowa z rakami
 Smaki wigilii są dla każdego nieco inne, zależą od regionu i domowej tradycji.  Jednak na wigilijnym stole powinna zagościć zupa. Jako pierwsze danie można podać barszcz, zupę rybną, fasolową lub migdałową, ale chyba najczęściej pojawia się  zupa grzybowa. Przedstawiam przepis na wykwintną zupę borowikową z rakami. Jeśli nie przepadacie za owocami naszych jezior, danie to można podać tylko z grzankami – smakuje również znakomicie.
Składniki:
  • 1½ l bulionu
  • 3 garści suszonych borowików
  • cebula
  • ½ szklanki śmietany
  • 2-3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 100 g ogonów raków
  • sól
  • pieprz
  • koperek
Dodatkowo:
  • chleb tostowy
  • foremki do wycinania gwiazdek
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować z dodatkiem obranej i pokrojonej w ćwiartki cebuli. Grzyby gotować ok. 30 minut. Grzyby odcedzić, wywar zachować. Cebulę wyrzucić. ⅔ grzybów pokroić w cienkie paseczki. Pozostałe grzyby zmiksować z wywarem.

Zmiksowane grzyby dodać do bulionu. Masło stopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc. Zasmażkę połączyć z bulionem, dodać pokrojone grzyby i śmietanę. Gotować kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kilka ogonów raków zostawić do przyozdobienia zupy. Resztę raków dodać do zupy i chwilę gotować. Z chleba tostowego wyciąć gwiazdki i zarumienić na patelni na złoto. Przed podaniem zupę ozdobić koperkiem, ogonami raków, śmietaną i podać z grzankami w kształcie gwiazdek.

Smacznego:- )

Zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami na wigilijne zupy

zupa grzybowa
Zupa borowikowa z rakami
zupa grzybowa
Zupa borowikowa z rakami

1 komentarz :